latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:57 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Softić: Set zakona o akcizama bitan za ekonomske reforme

Potpredsjednik SDA Safet Softić smatra da treba učiniti sve da bude usvojen set zakona o akcizama jer su one jedno od ključnih pitanja kada je riječ o ekonomskoj reformi u BiH.
Safet Softić - Foto: SRNA
Safet SoftićFoto: SRNA

- BiH će za duži period pretrpjeti ogromnu finansijsku štetu i zbog toga treba nastaviti rad na usvajanju akciza - rekao je Softić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da će Predsjedništvo SDA na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrati dokument koji je pripremila radna grupa, a koji odnosi se na prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva.

- SDA je još u maju zadužila radnu grupu koja bi trebalo da pripremi izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, koje bi riješile sporna pitanja. Ona je to uradila i to će danas biti predmet rasprave na sjednici Predsjedništva SDA - istakao je Softić i dodao da će ovo biti razmatrano u okviru rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

On je naglasio da će se u BiH do opštih izbora sljedeće godine morati "bar u minimalnoj formi" riješiti članovi Izbornog zakona BiH koje je Ustavni sud BiH stavio van snage, a tiču se popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

- O tom pitanju mora se doći do konsenzusa. Veoma je teško doći do rješenja koja su u javnosti sporna po pitanju izbornog zakonodavstva, a da se pri tome ne sprovedu odluke Evropskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH - kaže Softić.

On je dodao da će se teško doći do parcijalnih rješenja izbornog zakonodavstva, zbog čega bi bila potrebna neka vrsta međunarodne medijacije, poput Misije OEBS-a ili neke druge međunarodne organizacije u BiH, koja ima povjerenje svih političkih aktera.

- To bi trebalo da bude širok razgovor svih parlamentarnih partija - rekao je Softić.

Izvor: SRNA