latinica  ћирилица
20/10/2017 |  12:48 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Bijeljina: Novi lokalni plan pomoći licima s invaliditetom

U Bijeljini su u toku pripreme za izradu novog lokalnog plana akcije za podršku licima sa invaliditetom u svim segmentima društvenog života, saopšteno je iz Gradske uprave.
Bijeljina -
Bijeljina

Članovi Koalicije "Kolosi" istakli su na okruglom stolu u Bijeljini da je na poboljšanju kvaliteta života lica sa invaliditetom urađeno mnogo, ali da tek predstoji ozbiljan rad kako bi bili ispunjeni standardi Konvencije UN.

Tehnički sekretar ove koalicije Milorad Јović rekao je da je najmanje urađeno na polju obrazovanja jer je tu uloga lokalnih organizacija minimalna, budući da je ova oblast u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Osim kontinuiranog rada, na podizanju svijesti o potrebi većeg uključivanja lica sa invaliditetom u društveni život, tokom naredne tri godine "Kolosi" očekuju i stvaranje boljih uslova pristupačnosti ove populacije u lokalnoj zajednici, kao i bolji položaj žena, djece i mladih sa invaliditetom.

Član Radne grupe za izradu lokalnog plana Mile Pejčić rekao je da je cilj okruglog stola da se čuju potrebe predstavnika svih osjetljivih kategorija lica sa invaliditetom i na osnovu toga odrede prioritetne potrebe za pomoć.

"Predstavnici lica sa invaliditetom moraju biti uključeni u izradu svih dokumenata koji se njih tiču. Radeći u partnerstvu sa njima zagovaraćemo primjenu međunarodnih standarda i obezbjeđivanje uslova za donošenje i primjenu institucionalnih rješenja. Cilj je kvalitetno zadovoljavanje potreba lica sa invaliditetom jer oni aktivno doprinose razvoju lokalne zajednice", istakao je Pejčić.

Nakon izrade lokalnog akcionog plana taj dokument bi trebalo da usvoji i Skupština grada Bijeljina, čiji je potpredsjednik Mustafa Gradaščević istakao da će tako biti napravljen pomak ka primjeni Konvencije UN.

"Gradska uprava, u saradnji sa `Kolosima`, ulaže napor da osnove Konvencije o pravima lica sa invaliditetom budu spuštene na lokalni nivo i da se time omogući njihova primjena", rekao je Gradaščević.

Izvor: SRNA