latinica  ћирилица
20/10/2017 |  13:00 | Autor: RTRS

Kurc dobio mandat za formiranje vlade

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen je Sebastijanu Kurcu, lideru Narodne partije (OVP), koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju, povjerio mandat za formiranje nove vlade.

 Van der Belen je najavio da će posebno obraćati pažnju da buduća vlada ima kao glavni prioritet ukupne interese Austrije.

„Na osnovu izbornog rezultata dajem ministru inostranih poslova, šefu OVP Kurcu, kao lideru najjače stranke, mandat da predloži novu vladu”, kazao je on.

Poručio je da zajednički cilj treba da bude Austrija ostane zemlja u kojoj postoji međusobno poštovanje, kao i u kojoj će u Ustavu zapisana prava, posebno Evropska konvencija o ljudskim pravima, biti kompas djelovanja.

Austrija, prema njegovim riječima, i u budućnosti mora ostati u srcu Evrope, u centru EU.

Van der Belen je napomenuo da dijeli stav sa Kurcom da je Austrija zajedno sa evropskim prijateljima snažnija nego sama.

On je podsjetio da Austrija u drugoj polovini iduće godine predsjedava EU, što je veliki izazov koji je pred zemljom.

Od vlade očekuje, kako ističe, ne samo privrženost Evropi, već i da radi na razvoju EU.

Pozdravio je što je Kurc već jasno stavio do znanja da je osnovi uslov za formiranje vlade da ona mora biti proevropska.

Najavio je da će kao predsjednik detaljno razmotriti prijedloge vlade i personalna rješenja, te podvukao da je formiranje vlade veoma odgovoran zadatak.

Kurc se zahvalio na ukazanom povjerenju i rekao da ga prihvata uz punu svijest da je to velika odgovornost.

Najavio je da će, kao što je najavio, obaviti razgovore sa svim parlamentarnim strankama, i da će tek potom započeti koalicione pregovore, a da će o odluci s kim obavestiti predsjednika i javnost.

Ukazao je da će razgovarati i sa manjim strankama u skupštini o tome kakva je saradnja moguća, jer sa njima postoji dvotrećinska većina neophodna za neke promjene.

„Želim da formiram vladu koja bi bila odlučna i hrabra da sprovede promjene u zemlji. U pojedinim sektorima postoji neophodnost da se uđe u koštac sa zastarjelim sistemom”, poručio je on.

Izvor: Politika , (Tanjug)