latinica  ћирилица
20/10/2017 |  16:39 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Otvorena privredno-turistička manifestacija "Dani voća"

Privredno-turistička manifestacija "Dani voća" danas je svečano otvorena na Trgu mladih u Brčkom, a građani su imali priliku da vide izložbu voća i voćnih proizvoda, starih zanata i proizvoda brčanskih pčelara.
Brčko - Dani voća - Foto: SRNA
Brčko - Dani voćaFoto: SRNA

Manifestaciju "Dani voća" organizovalo je lokalno udruženje voćara, proizvođača rakije i drugih proizvoda od voća "Voćni klub", a podržala brčanska Vlada i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Predsjednik "Voćnog kluba" Savo Lukić kaže da je cilj manifestacije, koja se održava prvi put, promovisanje grada kroz savremenu voćnu proizvodnju.

"Grad Brčko zaslužuje ovakvu manifestaciju, jer prerada voća u ovom kraju ima dugu tradiciju", ističe Lukić.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je prethodno u zgradi Vijećnice organizovao prijem za goste iz Srbije - Osečine i Blaca, te Kozarske Dubice.

Milić je naglasio da mu je drago što je ova manifestacija otvorena i dodao da očekuje da će ona postati tradicija, te da će posjetioci razmjenom iskustava i znanja pomoći brčanskim prerađivačima voća da unaprijede lokalni poljoprivredni kapacitet.

Zamjenik predsjednika opštine Osečina Nenad Stevanović napomenuo je da ova opština izvozi polovinu ukupne proizvodnje suve šljive u Srbiji, te da svojim primjerom može da bude dobar podstrek i voćarima u Brčkom.

"Došli smo ovdje, prije svega, da im damo podršku i prenesemo naša iskustva, a cilj ovakvih manifestacija treba da bude promocija privreda", istakao je Stevanović.

Uz izlagače iz Brčko distrikta, građanima su se svojim proizvodima predstavili i izlagači iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Izvor: SRNA