latinica  ћирилица
20/10/2017 |  17:31 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Ministri Đokić i Malešević sa rektorom Nižegorodskog univerziteta

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević razgovarali su danas u Banjoj Luci sa rektorom Nižegorodskog državnog lingvističkog univerziteta Borisom Andrejevičem Žigalevim.
Ministri Đokić i Malešević sa Borisom Andrejevičem Žigalevim (foto:vladars.net) -
Ministri Đokić i Malešević sa Borisom Andrejevičem Žigalevim (foto:vladars.net)

Ministar Đokić je izrazio zadovoljstvo zbog posjete rektora Nižegorodskog državnog lingvističkog univerziteta i istakao da postoji ogroman potencijal za saradnju između Republike Srpske i oblasti Nižnji Novgorod.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević je upoznao rektora Nižegorodskog državnog lingvističkog univerziteta sa studijskim programima katedri za strane jezike Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu i izrazio nadu da će biti uspostavljena saradnja tih univerziteta sa Nižegorodskim državnim lingvističkim univerzitetom.

Na sastanku je konstatovano da je odlučno započeta saradnja i da se očekuje da će u što skorijem periodu biti potpisan Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske i oblasti Nižnji Novgorod, te da će potpisivanjem tog sporazuma biti stvoreni uslovi za razvoj saradnje kako u oblasti obrazovanja i kulture, nauke i tehnologije, tako i u oblasti privrede.

“Veoma se radujemo saradnji sa Vašim Univerzitetom i spremni smo pružiti punu podršku, jer je oblast obrazovanja, nauke i kulture od izuzetnog značaja i predstavlja temelj za dugoročnu saradnju naših zemalja“, naveo je ministar Đokić.

Rektor Nižegorodskog državnog lingvističkog univerziteta Boris Žigalev je istakao da njihov univerzitet ove godine proslavlja 100 godina svog postojanja i predstavio studijske programe na kojima se izučavaju strani jezici.

“Pored katedri za engleski, francuski, italijanski,njemački, mađarski, kineski i turski jezik, posebna pažnja je u posljednje vrijeme usmjerena na izučavanje jezika naroda istočne Evrope, zbog čega su na ovom univerzitetuotvorene katedre za srpski i poljski jezik“, rekao je rektor Žigalev.

Rektor Žigalev je istakao da u Rusiji postoje samo dva lingvistička univerziteta, od kojih je jedan u Moskvi, a drugi u Nižnjem Novgorodu.

“Pored studija jezika, naš univerzitettakođe ima studijske programe kao što su međunarodni odnosi, novinarstvo, marketing, menadžment i turizam“, naveo je Žigalev.

Rektor je istakao da je zadovoljan zbog potpisivanja Sporazuma o saradnji između Nižegorodskog državnog lingvističkog univerziteta i Panevropskog univerziteta u Banjoj Luci, te da će zajednički djelovati u cilju organizovanja naučnih konferencija i razmjene studenata i profesora.

“Takođe, izražavam zadovoljstvo zbog stvaranja pretpostavki za buduću saradnju sa Univerzitetom u Banjoj Luci i zahvaljujem ministrima na spremnosti da pruže punu podršku razvoju saradnje sa oblasti Nižnji Novgorod“, zaključio je Žigalev.