latinica  ћирилица
20/10/2017 |  19:10 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

U Srpskoj ima 125 hraniteljskih porodica (VIDEO)

U Republici Srpskoj ima 125 hraniteljskih porodica u kojima je smješteno 230 djece bez roditeljskog staranja.
Razvoj hraniteljstva u Srpskoj - Foto: RTRS
Razvoj hraniteljstva u SrpskojFoto: RTRS

U Banjaluci je održana Konferencije o razvoju hraniteljstva, kako bi se ukazalo na značaj unapređenja oblasti zaštite djece bez roditeljskog staranja. Za naredni period planirana je edukacija za specijalizovano hraniteljstvo djece sa smetnjama u razvoju.

Biljana Svorcan iz Bijeljine, vrata svoga doma prije 11 godina otvorila je djevojčicama uzrasta od sedam mjeseci do 16 godina. Trenutno se brine o djevojčici koja je u njenu porodicu stigla sa sedam mjeseci i koja je bolovala od astme i bronhitisa. Borba za njen život trajala je tri godine, danas ima četiri godine, zdrava je i ide u vrtić.

U Srpskoj je trenutno 444 djece bez roditeljskog staranja. Hraniteljstvo je najrazvijenije u Banjaluci gdje ima 50 hraniteljskih porodica. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u saradnji sa UNICEF-om realizuje projekat, čiji je prioritet sprečavanje odvajanja djece od njihovih bioloških roditelja.

U Srbiji je trenutno pet hiljada djece smješteno u hraniteljske porodice, a 676-oro njih se nalazi u domovima. Iz UNICEF-a poručuju da je, uz obezbjeđivanje kvaliteta usluga u domovima za djecu bez roditeljskog staranja, neophodno smanjiti i njihov broj.

U saradnji sa UNICEF-om, a u procesu razvoja hraniteljstva u Srpskoj, i banjalučki Dom Rada Vranješević usvojio je plan transformacije. Namjera im je da se u narednih pet godina sa sadašnjih 90, broj korisnika ovog doma prepolovi. Plan podrazumijeva i niz novih usluga, od savjetovališta, prihvatilišta, do dnevnog centra.