latinica  ћирилица
20/10/2017 |  19:28 | Autor: RTRS

Cerar sa Plenkovićem dogovorio nastavak razgovora eksperata

Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar izjavio je danas u Briselu da je s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem dogovorio nastavak razgovora stručnjaka radi dobre pripreme njihovog budućeg sastanka.
Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: reporter.si/bobo) -
Andrej Plenković i Miro Cerar (Foto: reporter.si/bobo)

"Bez obzira na međusobne nesuglasice zajedno smo ocijenili da je dobro da stručnjaci na obje strane što prije pripreme odgovarajuće osnove za dijalog na najvišem nivou, za što se i sam iskreno trudim", rekao je Cerar novinarima po završetku evropskog samita na čijim je marginama održan sastanak dvojice premijera.

Odgovarajući na pitanje koliko smisla ima komunikacija na ekspertskom nivou ako nema političke saglasnosti o sadržaju sastanka premijera, Cerar je istakao da je to potrebno zbog skorog isteka šestomjesečnog roka u komu se treba dogovoriti o sprovođenju arbitraže, prenose hrvatski mediji.

Prema njegovim riječima, Slovenija će u međuvremenu nastaviti s postupkom donošenja zakonodavnog paketa potrebnog za implementaciju.

"Nastojim kao premijer da Slovenija u tom smislu bude uzorna i napravi sve što mora, da s jedne strane pripremi zakone, potrebne akte i operativne planove, a s druge da pokušavamo iznova i istrajno uspostaviti dijalog o sprovođenju arbitražne odluke", naveo je Cerar.

On je dodao da je upozorio Plenkovića i na "incidente u Piranskom zalivu" koji se nastavljaju "i ovih dana".

"Slovenija čini ono što mora i trudi se da uspostavi dijalog ali on se mora odnositi isključivo na implementaciju odluke. To je ono o čemu se moramo truditi u dogovoru s Hrvatskom", naglasio je Cerar.

Slovenija insistira na implementaciji arbitražne presude o granici za koju Hrvatska navodi da je ne obavezuje.

Izvor: SRN