latinica  ћирилица
20/10/2017 |  21:28 | Autor: RTRS

Lozo: Srpska je viševjekovni svjedok kontinuiteta srpskog naroda

Istoričar Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Predrag Lozo rekao je večeras u Doboju da je Republika Srpska svjedok viševjekovnog kontinuiteta srpskog naroda na ovim prostorima.
Predrag Lozo - Foto: RTRS
Predrag LozoFoto: RTRS

"Pitanje identiteta je i pitanje budućnosti - ko to mi jesmo, odakle dolazimo i kuda to idemo? Otvaranjem tih tema i izvan akademskih krugova, na nivou institucija, nevladinih organizacija i kod građana dobija se veći nivo odgovornosti za Republiku Srpsku, s obzirom na broj žrtava u njenom stvaranju kao i značaj za srpski narod na ovom prostoru", rekao je novinarima Lozo.

On je istakao da je Srpska pravoslavna crkva odigrala ključnu ulogu u razvoju srpskog nacionalnog bića, i poručio da Srpska ne smije dozvoliti da se pojedinih događaja, pogotovo iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sjeća samo na određene datume, obilježavanjem godišnjica i parastosa, i da se sjećanje tu završi.

Lozo je večeras u dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje održao predavanje o temi "Vojska Republike Srpske i nastanak Republike Srpske", u okviru tri predavanja o temi "Nastanak i identitet Republike Srpske".

Profesor Boris Radaković govorio je o srednjevjekovnom nasljeđu Srba na ovom prostoru, dok je profesor Dragoslav Ilić govorio na temu "Republika Srpska kao srpsko `nikad više`".

Predavanja su održana u okviru kampanje "Heroji Republike Srpske" i projekta "Kultura sjećanja - Svjedok istine", a organizator je dobojski odbor Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe".

Predstavnik dobojskog "Nasljeđa" Bogdan Јović rekao je da je projekat finansirala Vlada Srbije i Centar za saradnju sa dijasporom.

U dobojskom Centru za kulturu i obrazovanje u ponedjeljak i u utorak, 23. i 24. oktobra, biće održane projekcije dokumentarnih filmova o odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predviđeno je da u ponedjeljak od 19.00 časova bude prikazan dokumentarni film "Mjesto zločina" autora Milovana Pandurevića, a od 20.30 časova "Bitka za odbranu Hercegovine", autora Nebojše Kolaka.

U utorak od 19.00 časova biće prikazan film "Spomenko na vječnoj straži", autora Mileta Savića.

Izvor: SRNA