latinica  ћирилица
20/10/2017 |  22:11 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Kralj Felipe Šesti: Katalonija jeste i biće dio Španije

Španci moraju da poštuju zakon i jedni druge, rekao je španski kralj Felipe Šesti istakavši da Katalonija jeste i da će biti bitan dio Španije.
Španski kralj  Felipe (foto:fokus.ba) -
Španski kralj Felipe (foto:fokus.ba)

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je u govoru na svečanoj dodjeli nagrade "Princeza od Asturije" u gradu Ovijedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP.

"Katalonija jeste i biće bitan dio Španije", naglasio je kralj Felipe Šesti, a njegove riječi ispraćene su ovacijama.

U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa "neprihvatljivim pokušajem otcjepljenja" Katalonije, prenosi AFP.

"Ne želimo da se odreknemo onoga što smo zajedno gradili", istakao je on, dodavši da je njegova zemlja prevazišla "greške iz prošlosti", navodi francuska agencija uz napomenu da kralj pod tim očito podrazumijeva bivšu vojnu diktaturu Španije.

Prema njegovim riječima, Španci su proteklih decenija poštovali svoju suverenu odluku da zajedno žive u demokratiji.

"Doživjeli smo i dijelili uspehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti", zaključio je španski kralj, napomenuvši da su španska dostignuća omogućena "iskrenom željom za koegzistencijom i razumijevanjem u skladu s pravilima i demokratskim propisima".

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcjepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Izvor: RTS, Tanjug