latinica  ћирилица
21/10/2017 |  08:29 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Rahoj danas objavljuje mjere za upravu u Kataloniji

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je da će danas biti objavljene mjere o uvođenju direktne uprave u Kataloniji, povodom inicijative za osamostaljenje tog regiona od Španije.

Situacija u Kataloniji mogla bi da dostigne tačku usijanja. Španska vlada objaviće konkretne mjere za preuzimanje kontrole nad Katalonijom. To će biti prvi put u istoriji Španije da se centralna vlada poziva na Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore. Evropska unija podržava Madrid i neće posredovati u katalonskoj krizi.

Tri nedjelje od referenduma i isteka dva roka da katalonski lideri objasne da li su proglasili nezavisnost ili ne, premijer Španije Marijano Rahoj, održaće vanredni sastanak svog kabineta i saopštiti mjere za suspenziju autonomije Katalonije.

Sa konkretnim akcijama koje planira da preduzme po članu 155 mora da obavesti Senat, u kome će se pre konačnog glasanja održati debata. Španija koja je ustav usvojila 1978. godine, predstavlja jednu od najdecentralizovanijih država u svijetu, sa 17 regiona koji imaju autonomiju, a Katalonija je jedna od onih sa najvećim stepenom.

"Član 155 Ustava ne podrazumijeva upotrebu sile. Njegov cilj je povratak zakonitosti i normalno funkcionisanje institucija. Katalonske vlasti su prekršile zakon, a vladavina prava je jedan od osnovnih principa Evropske unije", kaže Marijano Rahoj.

Rahoj ima podršku vodećih opozicionih stranaka u Španiji. Postigli su dogovor da se u januaru održe prijevremeni parlamentarni izbori u Kataloniji. Analitičari podsjećaju i na druge opcije koje premijer ima kako bi zaustavio katalonske separatiste.

Može da uvede vanredno stanje i zabranu kretanja i okupljanja u Kataloniji, da proglasi krizu nacionalne bezbjednosti i donosi zakone dekretom. Da se protivi nezavisnosti Katalonije, ponavalja španski kralj, koji rijetko govori o politici.

"Španija se suočava s neprihvatljivim pokušajem secesije dijela svoje nacionalne teritorije, a s tim će se suočiti uz pomoć legitimnih, demokratskih institucija, uz poštovanje Ustava. Ne želimo da odustanemo od onoga što smo zajedno gradili. Katalonija jeste i biće suštinski deo Španije 21. vijeka", rekao je kralj Španije Filip šesti.

Katalonski zvaničnici za danas su najavili masovne proteste. Pristalice nezavisnosti već su počele da povlače novac iz banaka, koje su premjestile sjedišta iz Barselone u Valensiju i Madrid. 

Za razvoj događaja u Kataloniji psebno su zainteresovani na sjeveru Italije. U Lombardiji i Venetu sutra se održava referendum o proširenju autonomije - iako pravno neobavezujući, ima simbolični značaj.

Nakon škotskog i katalonskog referenduma i rastućeg separatizma u Evropi, nije mali broj onih koji smatraju da je zapravo riječ o probnom referendumu za nezavisnost i provjeri raspoloženja birača.

Izvor: RTS