latinica  ћирилица
23/10/2017 |  16:53 | Autor: RTRS

Salihović nezadovoljan, čeka odluku Ustavnog suda

Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović uložio je apelaciju Ustavnom sudu zbog, kako je naveo, nepravilnosti u odlukama prvostepene i drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, prema kojima bi trebalo da bude smijenjen sa funkcije glavnog tužioca.
Goran Salihović - Foto: RTRS
Goran SalihovićFoto: RTRS

Salihović je naveo da se odluka Ustavnog suda očekuje u srijedu, 25. oktobra, a ovu informaciju potvrdio je i Salihovićev branilac Rifat Konjić, prenosi Birn. 
 
Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a potvrdila je odluku prema kojoj bi Salihović trebalo da bude smijenjen sa funkcije glavnog tužioca i da ostane tužilac Tužilaštva BiH.

Salihović kaže da je od Ustavnog suda tražio zaštitu zbog zastarijevanja postupka, ali i jer mu "u toku disciplinskog postupka nije data tužba, uskraćeno mu je pravo na izvođenje dokaza, postupak nije bio javan, disciplinski tužilac nije imao legitimitet da vodi postupak, a nisu poštovane ni preporuke Evropske komisije da se mora tačno odrediti koji mu se prekršaj ili krivično djelo stavlja na teret".

"Nadam se odluci Ustavnog suda i da to može biti prekretnica za cijelo pravosuđe da stanemo na noge i da krenemo ponovo", naveo je Salihović.

Goran Salihović suspendovan je u septembru prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH koja je još u toku.

Izvor: SRNA