latinica  ћирилица
23/10/2017 |  17:44 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Srbi s Kosmeta pokazali jedinstvo i privrženost Srbiji

Srpski nacionalni korpus velikim odzivom i podrškom kandidatima Srpske liste na lokalnim kosmetskim izborima pokazao je jedinstvo i čvrstu vezu sa Srbijom, dok je albanski još jednom potvrdio potpunu podvojenost između pristalica politike Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.
Srpska lista (Foto:kossev.info) -
Srpska lista (Foto:kossev.info)

Srpski nacionalni korpus pokazao je, kako je naveo predsjedik Srpske liste Goran Rakić, da je čvrsto vezan za Srbiju i da će kroz institucije jedinstveno, uz pomoć Beograda, nastojati da se izbori za što bolji položaj Srba na samoproglašenom Kosovu.

Suprotno tome, albanski nacionalni korpus još jednom je potvrdio potpunu podvojenost u odnosu na pristalice Tačijeve i Haradinajeve politike, koju odlikuje podrška kriminalnim i korumpiranim krugovima, zbog čije politike više od 60 odsto mladih Albanaca traži azil u nekoj od zapadnih zemalja.

Na lokalnim izborima održanim juče na Kosovu i Metohiji Srpska lista ostvarila je apsolutnu pobjedu u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Devet od 10 kandidata za gradonačelnike izabrani su u prvom krugu, dok će u najmanjoj opštini, Klokotu, glasači u drugom krugu birati između kandidata Srpske liste i Grupe građana iz Vrbovca Strahinje Spasića i Božidara Dejanovića.

U Skupštinama opština u Zubinom Potoku, Leposaviću, Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Novom Brdu, Štrpcu, Gračanici, Partešu i Ranilugu, odborničke većine čine članovi Srpske liste.

Osim u opštinama u kojima Srbi čine većinu, oni će biti zastupljeni u Kosovskoj Kamenici, gdje su osvojili gotovo 10 odsto procenata.

Kandidati Srpske liste nisu pobijedili jedino u opštinama Istok i Lipljan, gdje su po broju glasova poraženi od strane grupa građana koje čine Srbi koji nisu članovi ove liste.

Kada je riječ o albanskim političkim strankama, radikalni albanski pokret Samoopredelenje doživio je fijasko jer u prvom krugu izbora nije dobio nijednog gradonačelnika, dok će se u drugom krugu nadmetati pet kandidata ovog pokreta.

Loš rezultat imala je i Demokratska partija Kosova /DPK/ Kadri Veseljija koja je u prvom krugu pobijedila jedino u Glogovcu, dok u drugom krugu ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština.

Uz DPK i Samoopredelenje, poraz je doživjela NISMA bivšeg haškog pritvorenika Fatmira Ljimaja, koja će u drugom krugu imati samo jednog kandidata za gradonačelnika u opštini Mališevo.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja dobila je gradonačelnika u Јuniku, uporištu bivše terorističke OVK, dok će se u drugom krugu nadmetati u još osam opština.

Najbolji rezultat ostvario je Demokratski savez Kosova /DSK/ bivšeg premijera Ise Mustafe.

DSK je preuzeo vlast u Kosovu Polju, Lipljanu, Peći i Kosovskoj Vitini, a u drugom krugu će se nadmetati još 10 kandidata ove najstarije partije kosovskih Albanaca, uključujući i Prištinu, gdje će kandidat DSK odmjeriti snagu sa kandidatom Samoopredelenja.

Zanimljivo je da je u Srbici, uporištu Tačijeve i Veseljijeve Demokratske partije Kosova, u prvom krugu izabran kandidat Grupe građana iz porodice Adema Јašarija, osnivača terorističke OVK.

Izvor: Srna