latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:53 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

Od ovog biljnog dodatka, ali i jednog jela, možete dobiti rak jetre!

Iako se na homeopatiju gleda kao na benigni dodatak medicini, neki su preparati zaista opasni po zdravlje...

Svaki lijek može biti i otrov, izreka je koja se pokazala tačnom i ovaj put.

Naime, naučnici su otkrili kako biljni dodaci prehrani koji se često uzimaju kao suplementi za poboljšanje stanja organizma ne samo da mogu biti opasni, već mogu i izazvati rak, piše "Aj-Ef-El sajens".

Naime, biljni dodaci koji sadrže AA kiselinu (arahidonska kiselina) povezani su sa karcinomom jetre iz uzoraka prikupljenih u bolnicama širom svijeta.

AA kiselina se najčešće nalazi u vrstama biljaka koje u homeopatiji olakšavaju začeće ili ubrzavaju procese zacjeljivanja.

Studija objavljena u časopisu "Science Translation Medicine" otkrila je kako je čak 78 odsto uzoraka raka prikupljenih u Tajvanu ima razlikovnu mutaciju povezanu s izloženosti AA kiseline.

Naučni tim pregledao je 98 posto uzoraka hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg tipa raka jetre i najčešćeg uzroka smrti kod ljudi s cirozom.

U Kini je pronađeno oko 47 odsto uzoraka s "potpisima" AA mutacije, u Koreji oko 13 odsto, dok vrijednosti za SAD i Evropu iznose oko 4,8 odsto.

Manja učestalost slučajeva veze između karcinoma i AA kiselina iz biljnih dodataka u zapadnom svijetu objašnjava se time što se u tim dijelovima svijeta manje troše biljni suplementi s tim sastavom.

Naučnici sada apeluju na strožu kontrolu biljnih lijekova, provjere sastava suplemenata prije kupovine i stavljanja oznake upozorenja na proizvod, a neki se čak zalažu i za potpunu zabranu tih dodataka.

Međutim, kako je tržište alternativnih lijekova u državama često posve neregularno, čini se kako je tako nešto nemoguće očekivati.

Јelo od kojeg se dobija rak jetre

Doktor na Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kojom pokušava da spriječi ljude da jedu lokalno jelo koje ih može ubiti.

Podstaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava da edukuje ljude da postoje ogromne opasnosti od konzumiranja obožavanog delikatesa koji sadrži sirovu ribu.

Јelo je poznato pod nazivom "koi pla", a taj jeftin obrok priprema se mljevenjem sirove ribe i miješanjem sa začinima i limunovim sokom i posebno je popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isanu.

Јedu ga milioni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu, može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.

Bizarno velika pojava raka jetre u regiji

Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je učestalost raka jetre u pokrajini Isaan bizarno visoka.

U stvari, odgovorna je za oko 50 odsto svih malignih oboljenja muškaraca u Isanu, u poređenju s pojavom raka jetre u svijetu kod muškaraca, koja iznosi 10 odsto.

Međutim, nije lako uvjeriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uvjeriti da ih njihovo voljeno jelo sasvim sigurno ubija ili im barem značajno skraćuje život.

Tradicionalno se odupiru promjenama, kao i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja, kuvanjem ribe, što dokazano ubija parazite, ali i uništava toliko poznat ukus.

Izvor: Prva, sputniknews