latinica  ћирилица
25/10/2017 |  11:35 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Prijedor- Od srijede vakcinacija protiv gripa (VIDEO)

U Higijensko-epidemiološkoj službi u Prijedoru sutra počinje vakcinacija protiv gripa. U Domu zdravlja svake godine protiv gripa vakciniše se oko hiljadu ljudi, među kojima je najviše penzionera.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Oktobar je najpovoljniji period za vakcinisanje protiv gripa, s obzirom na to da su sada respiratorne  infekcije najizraženije. U Prijedor je stiglo oko 1.500 vakcina protiv gripa. Praksa je pokazala da se najviše vakcinišu hronični bolesnici i osobe starije od 65 godina.

Svake godine protiv gripa se vakciniše više od hiljadu Prijedorčana, a vakcina košta 18 maraka. Pacijenti koji su na dijalizi, kao i druge kategorije stanovništva oslobođeni su plaćanja participacije koju obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja i Institut za javno zdravstvo.

Prema riječima epidemiologa Milice Otković, naknadu za participaciju ne plaćaju pacijenti koji boluju od dijabetesa, te djeca oboljela od cistične fibroze pluća.

Ljekari upozoravaju da grip nije bezazlena bolest, pogotovo za lica sa hroničnim oboljenjima. Stoga, preporučuju vakcinaciju kao preventivnu mjeru.