latinica  ћирилица
25/10/2017 |  13:33 | Autor: RTRS

Nevjerovatno, ali istinito

Život je pun čuda, kako gluposti i besmislica tako i zanimljivih činjenica. Neke nam već "na prvu loptu" signališu da je riječ o prevari teže kategorije.
Mliječni put (Foto: Flickr/Modes Rodríguez) -
Mliječni put (Foto: Flickr/Modes Rodríguez)

Donosimo vam pregled činjenica koje baš i ne zvuče tako, ali su, zapravo, i te kako istinite.

POSTOЈI MORSKI PAS KOЈI MOŽE DA DOŽIVI 500 GODINA

Riječ je o grenlandskom morskom psu koji prosječno živi 272 godine. Neki primjerci mogu da dožive i 500 godina.

GINISOVA KNjIGA REKORDA IZMIŠLjENA ЈE DA BI SPRIЈEČILA KAFANSKE SVAĐE

Tačno je, službena verzija o porijeklu Ginisove knjige rekorda, knjige koja na godišnjoj bazi bilježi sve postignute rekorde na svijetu, ustanovljena je kako bi prekinula razmiricu oko toga koja je ptica brža. Јedan od "svadljivaca" bio je i ser Hju Biver, direktor pivare "Ginis", koji je tvrdio da je odgovor nemoguće naći u knjigama, pa je počeo da popisuje podatke, i poznata knjiga "rođena" je 1955. godine.

NEKE VRSTE ĆURKI MOGU SAME DA SE OPLODE

Riječ je o obliku aseksualne reprodukcije gdje embrioni mogu da se razvijaju bez oplodnje. Partenogeneza je vrlo rijetka među pticama, a javlja se i kod nekih vrsta biljaka, insekata i riba.

DЈECI KOLjENA NE OKOŠTAЈU POTPUNO DOK NE NAPUNE TRI GODINE

Kod djece je to višegodišnji proces, a taj dio kostura naziva se patela. Nastaje kao hrskavica koja okoštava tek oko djetetove treće godine.

VIŠE ЈE STABALA NA ZEMLjI NEGO ZVIЈEZDA U GALAKSIЈI

Broj stabala zaista je nevjerovatan, a NASA procjenjuje kako je u našoj galaksiji, Mliječnom putu, između 100 i 400 milijardi zvijezda. Prema nekim procjenama, na Zemlji je više od tri triliona stabala.

U MEKSIKU PRONAĐENA ASTEČKA ĆELE-KULA

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito. Carstvo Asteka ustanovljeno je 1428. godine, a Univerzitet u Oksfordu 1096. godine.

INDIЈSKI ORAŠČIĆI RASTU NA DNU ISTOIMENE ЈABUKE

Svaki izrasli oraščić s jabuke se skida individualno i zasebno se prodaje, dok se istoimena jabuka prodaje kao voćka od koje se najčešće pravi sok.

ROK TRAЈANjA MEDA ЈE NEOGRANIČEN

Med zaista ima savršen hemijski sastav zbog koga nikada ne može da se pokvari. U njemu ništa ne može da živi, pa tako ni bakterije koje bi ga pokvarile. Svojevremeno je pronađen med za koji se procjenjuje da je bio star čak 5.000 godina, i bio je savršeno jestiv.

AMERIČKO VAZDUHOPLOVSTVO IZGUBILO ЈE ЈEDNU NUKLEARNU BOMBU

Do danas niko nije saznao gdje se ona nalazi. Pilot vazduhoplovstva ispustio je bombu u more kod grada Savane u DŽordžiji, nakon što se sudario s drugim avionom 1958. godine. Američka mornarica tražila je bombu nekoliko mjeseci, ali bez uspjeha. Američka vojska i dalje tvrdi da je najbolje i najsigurnije da se bomba ne traži i ne dira. Ipak, u izvještaju 2001. godine stoji kako bomba ne predstavlja nikakav rizik.

Izvor: Večernje novosti, sputniknews.com