latinica  ћирилица
25/10/2017 |  16:14 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

"Fićin djed" i dalje juri kroz Kragujevac

Ako se po djedu i unuci prepoznaju, onda današnji fića ne mora da brine. Njegov djed – fijat 500 topolino i dalje je u dobrom stanju. U Kragujevcu postoji tek jedan primjerak topolina koji je najstariji auto u tom gradu, a i dalje je u voznom stanju.
Fićin deda“ i dalje juri kroz Kragujevac - Foto: RTS
Fićin deda“ i dalje juri kroz KragujevacFoto: RTS

Nedavno je proslavio 66. rođendan. Uslove za penziju je stekao, ali i dalje radi.

Najstariji je automobil u Kragujevcu, a svakodnevno ga vozi čika Јoca.

- Proizvodio se od 1936. godine i tada je bila prva verzija 'fijata topolino 500A', poslije toga se proizvodio 500B do 1949. godine, i iza njega se pravio ovaj moj deda 1951. godine. Proizvodio se sve do 1956. kada je počeo da se pravi neki drugi 'topolino' što je 'tata fićin', sjeća se ljubitelj automobila Јovan Novković.

Porodični odnosi fića nisu komplikovani. Ovaj auto Kragujevčani su voljeli nekada, baš kao što njegove potomke danas voze.

- Јa sam ga kupio u Kovinu 1980. godine. Tada sam za taj novac mogao da kupim jednog polovnog 'tristaća' kako mi popularno kažemo, jednog 'fijata 1300'. Nisu oni ni tada bili na cijeni, a meni ta vrijednost finansijska nije značila ni tada baš kao ni sada, prepričava čika Јoca.

Јoca svog ljubimca vozi od 1983. Deda fića je, kaže, dobrog zdravlja. Za tri decenije nijednom nije zakazao.

- Nije zahtjevan i mali je potrošač. Dobar je auto i lak za održavanje. Malo je problem kada treba da se nađu gume, jer taj potrošni materijal se teško nađe. Ali nađe se, kad se hoće – nađe se, kaže ovaj Kragujevčanin.

Tvrdi da ga voli kao starijeg brata, pošto je topolino od čika Јoce stariji pune tri godine.

- Mnogo mi znači jer me vraća u djetinjstvo. Kad sam se ja rodio otac je imao stare motore i stare automobile, ali tada nisu bili stari. Imao je 'olimpiju', pa je kupio 'fiću 600' što je sada recimo 'tata' sadašnjim 'fićama'. Volim ih, imam tu veliku ljubav prema mehanici, ističe kolekcionar Јoca.

Svog fiću zna napamet da sklopi. Za ne daj bože ima rezervni motor i mjenjač. Trudi se da auto održi u fabričkom stanju. Kada se pojavi na ulici prava je atrakcija. Čika Јoca je rad i da pokaže kako njegov topolino juri po Kragujevcu

Na pitanje kada je ovaj oldtajmer nestao sa kragujevačkih ulica, Јoca kaže da kada je on kupio auto u Kragujevcu je bilo svega tri-četiri primerka. Može da juri najviše 70 na sat.

 Topolino je spreman i za duže staze, njime obilazi prijatelje, banje i izljetišta po Srbiji.

Sličnog automobila u okolini nema, pa zato ne čudi što je njegov ljubimac toliko popularan.

- Tražili su mi ga za filmove. Imam želju i hoću da dam, ne moraju da mi plate. Ali samo da mu ukažu neku pažnju i da ne bude nekog farbanja i šta ti ja znam, da ne bude lupanje vratima. Moraju da budu nježni prema njemu kao što sam ja, napominje Јovan Novković.

Najviše se iznervira kada ga pitaju koliko njegov fića vrijedi. Kaže da nema tog novca za koji bi ga prodao. Mašta da deda fiću u nasljedstvo ostavi unucima.

Izvor: RTS