latinica  ћирилица
26/10/2017 |  08:55 | Autor: RTRS

"Prevaranti povezuju MMR s autizmom"

Roditelji izlažu djecu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu, rekao je stručnjak za program imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Rob Batler, navodeći da prevaranti povezuju MMR vakcinu s autizmom.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Batler je na regionalnom sastanku o imunizacijama, koji se održava u Budvi, kazao da bi roditelji prije donošenja odluke trebalo da dobiju pouzdanu informaciju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.

Roditelji moraju sami da donesu odluku, ali moraju i da shvate da djecu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. Dakle, odgovornost je na njima, ali i na zdravstvenim radnicima, jer oni treba da motivišu roditelje i da pruže relevante i na dokazima zasnovane informacije, rekao je Batler i dodao da će bolest svakako naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom.

On se osvrnuo i na situaciju u regionu i istakao da su na Kosovu bila dva smrtna slučaja zbog malih boginja, a slučajevi oboljevanja zabilježeni su i u pojedinim dijelovima Srbije.

Osvrćući se na tvrdnje antivakcinalnog lobija o povezanosti MMR vakcine i autizma, Batler je rekao da je svako ko insinuira da postoji takva veza prevarant i precizirao da je sve počelo od diskreditovane studije jednog tvrdoglavog naučnika iz njegove zemlje koji se nije bavio praksom 15 godina.

Batler je istakao da su SZO i partneri u međuvremenu uradili hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posljedična veza između MMR vakcine i autizma.

Nažalost, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve, kazao je Batler, prenijela je Televizija Crne Gore.

Zamjenik regionalne direktorke SZO za Evropu Nerdet Emiroglu istakla je važnost sastanka koji predstavlja jedinstvenu mogućnost da se sagleda ostvareni napredak u oblasti imunizacije u Evropi.

Govorićemo o izazovima sa kojima se suočava svaka od zemalja prilikom imunizacije. Znamo da vakcinacijom spasavamo živote i želimo da dopremo do svakog pojedinca na lokalnom nivou kako bismo ostvarili što veći obuhvat vakcinacijama, istakla je Nedret.

Nedret je kazala da postoji grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, a roditelji prije donošenja odluke o vakcinaciji moraju da znaju ko stoji iza takvih grupa.

Izvor: B92, Danas.rs