latinica  ћирилица
28/10/2017 |  17:01 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Đajić: Preventivni pregled značajan u sprečavanju moždanog udara

U Republici Srpskoj godišnje ima 4.500 novooboljelih lica od moždanog udara i zato je veoma važan preventivni pregled kojim se može spriječiti ovo oboljenje, izjavio je danas u Banjaluci vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.
Vlado Đajić - Foto: nezavisne novine
Vlado ĐajićFoto: nezavisne novine

"U Republici Srpskoj ovo oboljenje poprima obrise epidemije. Primijećen je trend povećane učestalosti oboljevanja od moždanog udara kod lica srednje životne dobi od 40 do 60 godina", rekao je novinarima Đajić, koji je specijalista neurologije.

On je povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, istakao da jedinica za moždani udar UKC primjenjuje savremenu "trombolitičku terapiju", kojom je postignut najveći napredak u liječenju pacijenata sa oblikom ishemijskog moždanog udara i da je u Srpskoj besplatno pregledano 35.0000 ljudi.

Đajić je naveo da je neplaniranim pregledom u UKC Republike Srpske spašen život i popularnom pjevaču Halidu Bešliću.

On je napomenuo da UKC ima odličnu saradnju sa Univerzitetskim kliničkim centrom iz Ljubljane i intervenim neuroradiologom Zoranom Miloševićem.

Milošević je naglasio da će u narednom periodu raditi u UKC i edukovati ljekare, kao i da će oni moći besplatno da se edukuju u UKC Ljubljana.

Bešlić je zahvalio Đajiću i UKC na tretmanu koji je imao i dodao da mu je neplanirani pregled spasio život.

U Republici Srpskoj sutra će biti obilježen Svjetski dan borbe protiv moždanog udara.

Izvor: SRNA