latinica  ћирилица
28/10/2017 |  17:53 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Preventivnim pregledom spriječite moždani udar (VIDEO)

Sutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv moždanog udara. Stručnjaci kažu da je pravovremeni pregled ključan za njegovo spečavanje, jer ovo oboljenje u Srpskoj poprima obrise epidemije. Na korak do moždanog udara bio je i pjevač Halid Bešlić kojem su banjalučki ljekari spasili život.
Moždani udar (Foto: Thinkstock) - Foto: ilustracija
Moždani udar (Foto: Thinkstock)Foto: ilustracija


Iako simptome moždanog udara nije osjetio, pjevač Halid Bešlić, preventivnim pregledom slučajno je otkrio da spada u rizičnu kategoriju.
Nakon jednog koncerta, sastao se sa banjalučkim neurologom Vladom Đajićem, koji mu je predložio pregled.

"Svako ko god je u godinama između 40 i 50 trevalo bi da dođe na pregled i otkrije sve na vrijeme. Kad se na vrijeme otkrije, sve je lakše", kaže pjevač Halid Bešlić. 

Kad se simptomi otkriju na vrijeme, mogućnost izlječenja je veća, kaže Đajić. Stopa moždanog udara znatno je smanjena realizacijom projekta kojim je pregledano više od 35.000 stanovnika Srpske. Podaci govore da je svake godine 4.500 novooboljelih, a liječenje se izvodi najsavremenijom metodom.

"Kada primijetite da neko ima simptome moždanog udara – trnjenje jedne strane tijela, oduzetost, iskrivljenost usta … takav pacijent treba što prije da dođe u hitnu ili bolnicu jer ta terapija koju mi dajemo može da primijeniti samo nekoliko sati nakon nastanka moždanog udara", kaže Vlado Đajić,v.d. generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

 U rizične grupe spadaju osobe srednje životne dobi, između 40 i 60 godina sa povišenim pritiskom, srčanim oboljenjima, šećernom bolesti, gojazne osobe ili pušači.

"Preporučujem da se pregledate, posebno oni sa simptomima ako imaju problema sa rukama ili nogama. To je veoma važno da se što prije pregledate, da mali simptomi ne pređu u velike", kaže Zoran Milošević, Univerzitetski klinički centar Ljubljana.

 Prema procjenama, jedna od šest osoba u svijetu doživi moždani udar. Na godišnjem nivou to je 17 miliona ljudi, od kojih više od šest miliona ne preživi. Oni koji žele preventivno da se pregledaju, za to će imati priliku sutra na banjalučkom Trgu Krajine.