latinica  ћирилица
29/10/2017 |  12:24 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Predak tiranosaurusa živio i na jugu Afrike!

Fosilni otisci ogromnih stopala dugačkih 57 santimetara pokazuju da je ogromni dinosaurus mesožder živeo u južnim dijelovima Afrike prije 200 miliona godina, u vrijeme kad je većina dinosaurusa-grabljivaca bila srednjeg rasta.
Kajentapus je imao stopalo sa tri prsta dugo 57 santimetara - Foto: RTS
Kajentapus je imao stopalo sa tri prsta dugo 57 santimetaraFoto: RTS

Naučnici su opisali otiske stopala pronađenih u drevnom rečnom koritu u Lesotu, državi na jugu Afrike, i procijenili da je dinosaurus kojeg su nazvali Kajentapus Ambroholohali bio dug oko devet metara.

Nisu pronađene nikakvi fosilni ostaci poput kostiju, ali, kako arheolozi ističu, otisci su otkrili mnogo o životinji. Utvrđeno je da je reč o ogromnom teropodu - dvonožnom mesožderu iz grupe dinosaurusa kojima su kasnije pripadali divovski tiranosaurus i giganotosaurus. Iz teropoda su se kasnije razvile i ptice.

Postoje drugi fosilni otisci stopala iz Poljske koji ukazuju na to da je teropod slične veličine naseljavao superkontinent Lauraziju otprilike u isto vreme. Fosilni ostaci teropoda slične veličine datiraju tek iz razdoblja 30 miliona godina kasnije, navodi paleontolog Fabijen Nol.
Kajentapus je živeo u ranom periodu jure odmah nakon masovnog izumiranja gmizavaca koji su živeli u prethodnom geološkom periodu trijasu, kad su se dinosaurusi prvi put i pojavili.

"Naše otkriće potvrđuje hipotezu da su veliki teropodi postojali relativno rano u svojoj evoluciji, ali očigledno ne pre razdoblja koje označava prelaz iz trijasa u juru", istakao je paleontolog Fabijen Nol iz španske fondacije "Dinopolis" i Univerziteta u Mančesteru.

Otisci stopala pronađeni su na mestu koje je nekada bilo rečno korito.

"Riječ je o prvom dokazu postojanja veoma velikog mesoždera koji se kretao područjima kojima su dominirali razni biljojedi, svaštojedi i mnogo manji dinosaurusi-grabljivci", objasnila je paleontološkinja Lara Skisio sa Univerziteta u Kejptaunu u Јužnoafričkoj Republici.

Izvor: RTS, Plos One