latinica  ћирилица
31/10/2017 |  17:32 | Autor: RTRS

Konačno otkriveno šta je bilo "čudo" opisano u Starom zavjetu

Naučnici vjeruju da se prvo pomračenje Sunca dogodilo prije više od tri hiljade godina, što bi moglo da znači da smo konačno na pragu da dešifrujemo Stari zavjet i "čudo" koje se u njemu pominje.
Pomračenje sunca - Foto: AP
Pomračenje suncaFoto: AP

Vjeruje se da se pomračenje Sunca dogodilo 30. oktobra 1207. godine p. n. e., za vrijeme vladavine egipatskih faraona Ramzesa II i njegovog sina Mernepta.

Pomračenje Sunca se pominje u Starom zavjetu kada je Јošua, sin Nunov, vodio ljude do izraelske oblasti Kanan, u današnji moderni Izrael i Palestinu.

Moleći se Јošua je zamolio Sunce da bude stabilno i objasnio kako je Sunce stajalo mirno, a Mjesec se zaustavio dok se nacija svetila neprijateljima.

Profesor ser Kolin Hamfri sa Univerziteta u Kembridžu kaže da prevod Starog zavjeta na moderni engleski nije dobar.

"Ako se vratimo na originalni hebrejski tekst, možemo lako shvatiti da se radi o pomračenju Sunca koje je, prirodno, u tom trenutku prestalo da sija", kaže on.

Profesor Hamfri i njegov tim su potom počeli da računaju da li se baš u to vrijeme dogodilo pomračenje i utvrdili su da je jedino vidljivo pomračenje iznad Kanana bilo 30. oktobra 1207. godine p. n. e.

"Pomračenja Sunca su se koristila kao odrednica za događaje u antičkom svetu. Uz pomoć ovih novih kalkulacija konačno znamo i kada je tačno vladao faraon Mernepta, od 1209. ili 1210. godine p. n. e., a prema odavno poznatim spisima zna se da je njegov otac Ramzes Veliki vladao od 1276. do 1210. godine p. n. e", zaključuje.

Izvor: B92