latinica  ћирилица
01/11/2017 |  20:38 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Otkrivena džinovska rupa u Velikom koraljnom grebenu, i u njoj iznenađenje (VIDEO)

Geolozi su je ranije primijetili, ali tek su sada ronioci ušli u potpuno istražili Plavu rupu u Velikom koraljnom grebenu. Ono što su u njoj otkrili potpuno ih je iznenadilo.
Plava rupa u Velikom koraljnom grebenu (Foto: Johnny Gaskell) -
Plava rupa u Velikom koraljnom grebenu (Foto: Johnny Gaskell)

Plava rupa se nalazi više od 200 kilometara udaljena od sjeveroistočne obale Australije. Iako se vrlo malo zna o njoj, početna istraživanja utvrdila su da se u rupi, uprkos rasprostranjem procesu izbjeljivanja korala u okolini, nalaze potpuno zdrave kolonije korala.

DŽoni Gaskel, pomorski biolog, podijelio je na Instagramu fantastičnu fotografiju Plave rupe.

„Plavu rupu su ranije primijetili geolozi, koji smatraju da bi ova rupa mogla da bude starije od poznate Velike plave rupe, kod Belizea“, napisao je Gaskel.

Da bi stigli do nje morali smo da putujemo 10 sati i da putovanje savršeno uskladimo sa plimom, ali je sav trud itekako vrijedio.

Tim ronilaca detaljno je istražio prvih 20 metara Plave rupe.

„Bilo je sjajno videti velike i zdrave kolonije korala. Uskoro ćemo objaviti i snimak korala unutar rupe“, istakao je Gaskel.

Otkriće zdravih kolonija korala predstavlja iznenađenje za stručnjake, ponajviše zbog izuzetno pogubnog i rasprostranjenog procesa izbjeljivanja.

Veliki koralni greben pretrpieo je nekoliko širokorasprostranjeno izbjeljivanje, posebno pojačano prošle i početkom ove godine, a stručnjaci su zbog toga zabrinuti da li će greben moći da se izbori sa fenomenom globalnog zagrijavanja.

Izvor: RTS