latinica  ћирилица
02/11/2017 |  14:48 | Autor: RTRS

Obratite pažnju na ove promjene na noktima!

Nokti obično odražavaju ukupno stanje našeg zdravlja. Promjene na njima, poput gubitka boje ili stanjivanje mogu da budu signal bolesti jetre, bubrega, pluća, ali i da znače anemiju i dijabetes, objašnjavaju naučnici s američkog Instituta za dermatologiju.
Nokti i zdravlje (Foto: Thinkstock) -
Nokti i zdravlje (Foto: Thinkstock)

Oni upozoravaju kako manje i kratkotrajne promjene nisu razlog za brigu, ali da ukoliko stanje potraje više mjeseci, i uključuje oticanje kože oko nokta i krvarenje, najbolje što prije posjetite ljekara.

Raslojavanje nokta u nekoliko tankih i ispucalih slojeva stručno se naziva "onychoschisis", a najčešći uzrok tom stanju je prečesto pranje ruku, prekomjerna upotreba lakova kao i njihovih odstranjivača, nedostatak vitamina i minerala u prehrani i hormonalni disbalans.

Trik koji pomaže u određivanju da li je promjena u izgledu noktiju zabrinjavajuća ili normalna skriva se u posmatranju kvaliteta samog nokta, naročito njegove tvrdoće i boje, savjetuju dermatolozi.

Bijeli nokti ukazuju na probleme s jetrom

Zdravi nokti trebalo bi da budud ružičasti, što znači da su opskrbljeni krvlju i kiseonikom, a promjene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i prehranom. Izrazito bijeli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnjačom

Nokti koji brzo pucaju i lako su lome otkrivaju probleme sa štitnom žlijezdom. Ova žlijezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Savijeni nokti ukazuju na probleme s plućima

Okrugli nokti savijeni prema dolje ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetre, ali i na bolesti srca. No, ponekad je takav oblik noktiju nasljedan i nema veze s bolestima.

Udubljeni nokti posljedica su manjka gvožđa

Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je dio nokta udubljen, a dio ispupčen, takav oblik može biti posljedica problema s plućima i bronhijama.

Bijele pruge otkrivaju probleme s bubrezima

Bijele pruge na noktima ukazuju na probleme s bubrezima i jetrom, a mogu biti i posljedica nedostatka proteina u ishrani. Vjeruje se da ih uzrokuju poremećaj u dotoku krvi i kiseonika koji se javljaju kao posljedica navedenih bolesti.

Bijele mrlje posledica su manjka cinka

Osim bijelih pruga, na noktima se mogu pojaviti i bijele mrlje. One su najčešće posljedica nedostatak cinka u organizma, a mogu biti posljedica gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije.

Žutilo noktiju uzrokuje gljivična infekcija

Žuti nokti najčešće su posljedica gljivične infekcije i ako se ne liječi na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U rijetkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnjačom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

Plavi nokti ukazuju na probleme s plućima

Plavičasti nokti posljedica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Brazde mogu biti znak artritisa

Osim na boju noktiju treba pripaziti i na njihovu površinu. Ako se na noktima pojavljuju brazde, to može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. Tada se najčešće radi o vertikalnim brazdama, dok su one horizontalne obično povezane sa starenjem te ne predstavljaju razlog za brigu.

Upozoravajući znakovi promjene

- Pojava tamne crte preko površine nokta

- Plavi nokti

- Izobličena površina nokta

- Uporne vodoravne brazde na noktu

- Postojane bijele linije po površini

- Krvarenje iz kože oko nokta nakon najmanje povrede.

Izvor: Agencije