latinica  ћирилица
05/11/2017 |  19:32 ⇒ 06/11/2017 | 09:14 | Autor: RTRS

Napadi na srpska groblja i svetinje u FBiH ne prestaju! (VIDEO)

Napadi na srpska groblja i svetinje u Federaciji ne prestaju! Јuče su polomljeni nadgrobni spomenici na pravoslavnom groblju u Briješću kod Sarajeva, prije 15 dana u selu Karaula kod Kaknja, pravoslavne parcele na sarajevskom groblju Bare skrnavljene su nebrojeno puta. U proteklih 15 godina, samo Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u Sarajevu, skrnavljen je 40 puta. Počinioci su uglavnom nepoznati.
Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u Sarajevu - Foto: RTRS
Hram Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u SarajevuFoto: RTRS

Posljednji atak na hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu dogodio se prije tri dana. Kamere video nadzora zabilježile su nepoznatog muškarca i ženu kako u sred bijela dana, bez skrivanja identiteta provaljuju u prodavnicu svijeća, odakle su odnijeli određenu svotu novca. Opstajala je ova svetinja i nakon težih ataka, paljevine, pljački, skrnavljenja uvrijedljivim grafitima...

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom osudio je ove vandalske činove.

- Osuđujem takve pojave, to je sramota i za počionioca i za za lokalnu zajednicu u kojoj se dešava - rekao je mitropolit.

Uznemireni, ali prkosni, pitaju se preostali sarajevski Srbi da li će svoji crkvu ponovo zateći poharanu, hoće li krstove i nadgrobne poloče zateći na grobovima svojih voljenih, kako svetinje i od koga zaštititi...

Vidno potreseni, pitaju zašto njihovi mrvi nemaju mira, čemu mržnja i uništavanje svetinja i poruke koje ne vode pomirenju.

Kako spriječiti atake i zaštititi pravoslavnu imovinu i groblja u Federaciji BiH, ostaje nejasno, jer je izostao adekvatan odgovor policije i pravosuđa.

- Najčešće se dešava da ti predmeti stoje negdje u ladici i da zastare, pa nas obavijeste nakon sedam do deset godina poslije - kaže Јadran Danilović, sveštenik crkve Preobraženja Gospodnjeg Sarajevo.

Јoš opasnija jeste slutnja da je iza gnusnih ataka na pravoslavna groblja i crkvu, jasna poruka preostalim pravoslavnim hrišćanima u Federaciji da jesu nepoželjni, pa čak i u tragovima svoga bitisanja.

- Kao čovjek davao sam priloge za izgradnju i crkava i džamija, a danas ne mogu da se načudim kakvi su to ljudi došli u ovaj moj grad Sarajevo, koji žele da unište sve ono što je trag drugih naroda- kulturni, civilizacijski, vjerski - kaže Dušan Šehovac, iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Ni hram u Blažuju na Ilidži, nije pošteđen gnjeva nepoznatih promotera sarajevske multietničnosti. Prošlog mjeseca zasmetalo je i pravoslavno groblje u selu Karaula kod Kaknja. U avgustu na meti bješe Hram Svetog proroka Ilije u sarajevskoj opštini Ilijaš, koji je uz tamošnje pravoslavno groblje u poslijeratnom periodu poharan najmanje pet puta. Teško je povjerovati da iza svega stoje tek maloljetni delinkventi, a još teže i opasnije da je mržnja prisutna više od dvije decenije nakon ratnih sukoba.