latinica  ћирилица
06/11/2017 |  18:49 ⇒ 07/11/2017 | 05:13 | Autor: RTRS

Ko će plaćati naknade za bolovanje i porodiljsko odsustvo? (VIDEO)

Socijalni partneri nastaviće razgovore o refundaciji, visini iznosa naknada plata za vrijeme privremene nesposobnosti za rad i redovnosti refundacija za porodiljsko odsustvo, koji se isplaćuju na teret javnih fondova. Zahtjevi poslodavaca su da, u slučaju bolovanja, taj iznos isplaćuje Fond zdravstva u punom iznosu, i da porodiljsko odsustvo u bruto iznosu ide na teret Fonda dečije zaštite.
Ko će plaćati naknade za bolovanje i porodiljsko odsustvo? - Foto: RTRS
Ko će plaćati naknade za bolovanje i porodiljsko odsustvo?Foto: RTRS

Ovi zahtjevi poslodavaca naišli su na podršku Sindikata, ali ne da se smanjuje procenat za nezaposlenost, tj. prebaci Fondu dječije zaštite i tako uskrate prava radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom, poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata. Sindikat zahtijeva i da se izvrši diferencijacija naknada za vrijeme bolovanja, i da to bude 90 odsto kad je riječ o teško oboljelima.

- Za sada nema rješenja, jer se zna da Fond ima problema što se tiče priliva sredstava. U svakom slučaju, zahtjev poslovne zajednice, koji se odnosi na redovnu isplatu u slučaju bolovanja i iznos za one radnike čiji poslodavci uplaćuju doprinose, zaslužuje podršku - rekla je Mišićeva.

Od 260.000 radnika u Srpskoj, poslodavci uplaćuju doprinose za 215.000, a milion osiguranika koristi tu uslugu. Sa Vladom pregovaraju o uredbi kojom bi bila definisana preraspodjela podsticaja za zapošljavanje.

- Smatramo da se u Zavodu za zapošljavanje pojavio dio sredstava koji se do sada koristio za podsticaje zapošljavanja, pa smo predložili da se bez ugrožavanja obezbjeđenja sredstava za nezaposlenost taj dio sredstava preusmjeri u Fond dječije zaštite da bismo došli do isplate porodiljskih bolovanja u bruto-iznosu - rekao je Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Podsjetili su da su dugovanja Fonda zdravstva prema poslodavcima 45 miliona, od čega je dug realnom sektoru 15 miliona KM. Predlažu da se od naredne godine tekuća potraživanja mogu kompenzovati po automatizmu.

Direktor FZO Srpske Dejan Kusturić rekao je da se Fondu po osnovu neuplaćenih doprinosa za zdravstvo duguje oko 280 miliona KM.

- Mi ćemo otvoriti pregovore s poslodavcima kojima dugujemo, da pronađemo rješenje možda u procesu reprograma i određene dinamike plaćanja - naveo je Kusturić.

Iz Јavnog fonda dječije zaštite naglašavaju da se za refundaciju naknade plate zaposlenim porodiljama, na godišnjem nivou izdvaja oko 27 miliona KM.

- Ako bi Fond preuzeo obavezu da to isplaćuje u bruto iznosu nama bi nedostajalo dodatnih oko 17 miliona KM. Ako bismo uračunali i taj mjesec koji je na teret poslodavca, to je još 4,2 miliona KM - rekao je Nedeljko Јović, direktor Fonda.

Iz Sindikata su ponovili da već tri godine, da bi se postigla redovnost uplate doprinosa, ukazuju na potrebu donošenja dva nova zakona- o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju.