latinica  ћирилица
07/11/2017 |  18:19 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Nema istrage protiv bivše direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Vere Sladojević, bivše direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka.
Centar za socijalni rad - Vera Sladojević - Foto: RTRS
Centar za socijalni rad - Vera SladojevićFoto: RTRS

Sladojevićeva je zbog navodnih propusta u radu, a posebno slučaja poznatijeg kao "Kanada", smijenjena sa funkcije direktorice Centra. Riječ je o slučaju usvojenja maloljetnih Severina i Svjetlane B.

"Naredba o nesprovođenju istrage donesena je po anonimnoj krivičnoj prijavi za trgovinu maloljetnim licem, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i trgovinu uticajem. Tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno lice učinilo krivično djelo", navelo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

U pojašnjenju naredbe o nesprovođenju istrage, koja je donesena 25. septembra, navodi se da od mnogo pribavljenih dokaza niti jedan ne ukazuje da je Vera Sladojević u vezi sa slučajem usvojenja djece zahtijevala ili primila nagradu ili kakvu korist za sebe ili drugog. Tužilac je takođe utvrdio da je namjera svih koji su učestvovali u postupcima usvojenja bila da se djeci pomogne.

Navodi se i to da nijedan pribavljeni dokaz ne ukazuje na to da je tadašnja direktorica namjeravala da nanese štetu usvojenoj djeci i drugima, kao ni da je bilo kakva šteta nanesena. Tužilac je zaključio da usvojenjem nije povrijeđena nijedna odredba Porodičnog zakona Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine