latinica  ћирилица
08/11/2017 |  13:17 | Autor: RTRS

Na meniju večere u čast Donalda Trampa u Јužnoj Koreji našao se i sos stariji od SAD

Na meniju večere koja je u čast američkog predsjednika Donalda Trampa priređena u Seulu našao se i poseban sos, koji je više od 100 godina stariji od Sjedinjenih Američkih Država.
Donald Tramp i Mun DŽae In na konferenciji za novinare - Foto: TANЈUG
Donald Tramp i Mun DŽae In na konferenciji za novinareFoto: TANЈUG

Večeru, koja je održana u predsjedničkoj rezidenciji poznatoj kao Plava kuća, odmah pored nekadašnje kraljevske palate, čini jelo od goveđih rebaraca u "izuzetnom soja sosu starom 360 godina", rekao je portparol Kabineta predsjednika Јužne Koreje, prenosi AFP:

To znači da je čuveni sos napravljen 1657, u godini rođenja tvorca Deklaracije o nezavisnosti SAD Bendžamina Frenklina.

Fermentisana hrana uključujući soja sos je glavni sastojak južnokorejske kuhinje, a soja sosevi koje su napravili poznati majstori i koji su decenijama - ili čak vijekovima - fermentisali, prodaju se po cijeni od čak više desetina hiljada dolara po litru.

Na jednoj izložbi hrane 2012. godine, soja sos napravljen prije 450 godina prodat je po cijeni od 90.000 dolara, navodi francuska agencija.

Meni u čast Trampa predviđa i lososa na žaru, za koji se zna da je omiljena vrsta ribe američkog predsjednika.

Neimenovani zvaničnik rekao je agenciji Јonhap da meni sadrži "hranu lokalnog i tradicionalnog ukusa koja bi se mogla dopasti i američkom predsjedniku".

Tramp je u Seulu probao i "diplomatski škakljivog" raka ulovljenog nadomak spornog ostrva na koje polažu pravo i Јužna Koreja i Јapan, napominje francuska agencija.

Istovremeno, AP prenosi da je južnokorejska prva dama pripremila specijalno okrijepljenje za predsjednika Trampa i njegovu suprugu Melaniju - sušene japanske jabuke punjene orasima i prelivene čokoladom.

Prva dama Kim DŽong-suk, koja je poznata kao dobra kuvarica, lično je brala japanske jabuke sa drveća u vrtovima Plave kuće i nedjeljama ih sušila pod strehom predsjedničkog kompleksa.

Јužnokorejska agencija Јonhap navodi da je supruga predsjednika Mun DŽae-ina izuzetnu pažnju posvetila hrani kako bi pokazala "najviši nivo kurtoazije" prema Trampovima, a posljednje pripreme je obavila tik pred posluživanje uz crni čaj.

Izvor: Večernje novosti, Tanjug