latinica  ћирилица
09/11/2017 |  21:08 | Autor: RTRS

Gvožđe u krvi: Da li jaki magneti mogu da nas ubiju?

Јedno od najčešćih pitanja na Јutjub kanalu Brainiac75 jeste da li bi boravak u blizini jakih magneta opasan, s obzirom na to da se u našoj krvi nalazi gvožđe.
Gvožđe u krvi - Foto: Screenshot
Gvožđe u krviFoto: Screenshot

Iako naša krv zaista sadrži gvožđe, ono u njoj nije prisutno u obliku malih, čvrstih, metalnih čestica, već kao dio velikog molekula, metaloproteina hemobglobina.

Hemoglobin predstavlja crveni dio krvenih zrnaca i upravo on je zaslužan za prenošenje kiseonika u tijelu i uklanjanje ugljen-dioksida iz organizma.

Riječ je o izuzetno složenom molekulu, koji se sastoji od 2.952 atoma ugljenika, 4.664 atoma vodonika, 832 atoma kiseonika, 812 atoma azota, 8 atoma sumpora i samo 4 atoma gvožđa.

S obzirom na to da je riječ o vrlo maloj količini gvožđa, koji predstavlja samo djelić ogromnog molekula, jaki magneti neće uspjeti da ga privuku.

Štaviše, na video-snimku se može vidjeti da izlaganje krvi snažnom magnetu dovodi do njenog udaljavanja od magneta, odnosno stvaranja dijamagnetske reakcije.

Dijamagnetizam je osobina materijala da formiraju magnetno polje suprotno spoljnjem magnetnom polju, čime se stvara efekat sila odbijanja. Јedan od takvih materijala je voda, koja čini najveći dio naše krvi.

Izvor: B92