latinica  ћирилица
11/11/2017 |  15:02 | Autor: RTRS

Čavić: Nezakonita prisluškivanja na svim nivoima u BiH

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da ima razloga da vjeruje da se na svim nivoima u BiH, gdje god postoji tehnika za prisluškivanje, ona koristi na način koji nije dozvoljen zakonom.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

Komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ga bezbjedonosne službe BiH prisluškuju, Čavić je rekao da se u vrijeme dok je on bio predsjednik /Republike Srpske/ "nije se znalo ko koga prisluškuje“.

"Tako je, nažalost, u zemlji u kojoj vršlja ko kako hoće", rekao je Čavić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da u BiH ima dosta obavještajnih službi i da ima dosta službi iz okruženja koje tehnički mogu da pokriju kompletan prostor BiH.

"Tako u ovakvoj zemlji mogućosti za prisluškivanja postoje, govorim u tehničkom smislu, ali u praktičnom i zakonskom smislu je potpuno jasno ko od ovlaštenih institucija i sa kojim nalogom može da primjenjuje tehniku, odnosno da vrši prisluškivanje i praćenje bilo koje osobe", rekao je Čavić.

On je istakao da to može samo da radi ovlaštena agencija uz ovlaštenje koje treba da dobije od suda.

"Dakle, Sud BiH, kao i na nadležni sud, okružni sud na prostoru Republike Srpske, može dati saglasnost za primjenu tehnike za prisluškivanje", rekao je Čavić, podsjetivši da opremu za prisluškivanje ima i MUP Republike Srpske.

Čavić je ukazao da je Vlada Srpske prekršila Zakon o budžetskom sistemu, jer nije do 15. novembra dostavila Narodnoj skupštini Nacrt budžeta za narednu godinu, kako bi on u konačnoj formi bio usvojen narednog mjeseca.

"Mi ne pristajemo na takvo kršenje zakona", naveo je Čavić, podsjetivši da je Vlada planirala da parlamentu dostavi samo prijedlog budžeta, a ne nacrt tog važnog dokumenta.

Čavić je rekao da je NDP danas održao sjednicu Glavnog odbora koja je posljednja sjednica Glavnog odbora pred Skupštinu NDP-a koja će biti održana 10. decembra u Banjaluci.

"Danas smo donijeli sve odluke u vezi sa Skupštinom NDP-a, na kojoj će biti 1.001 delegat iz cijele Republike Srpske", rekao je Čavić i dodao da su danas usvojena sva odgovarajuća dokumenta koja će biti usvajana na Skupštini NDP-a.

On je rekao da će na Skupštini NDP-a biti izabran novi sastav Glavnog odbora stranke, kao i novi sastav Aktiva žena i Aktiva mladih.

Čavić je rekao da će na Skupštini NDP-a, između ostalog, biti usvojena i deklaracija o strateškim ciljevima Republike Srpske za period od 2018. do 2023. godine.

Izvor: SRNA