latinica  ћирилица
12/11/2017 |  08:10 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Dodik odlikovao ruski ansambl "Aleksandrov" (FOTO/VIDEO)

U Banjaluku je danas stigao svjetski poznati vojni ansambl "Aleksandrov", čiji je koncert u Banjaluci počeo u 20 časova. Članove ruskog hora primio je i predsjednik Republike Srpske, koji ih je odlikovao ordenom zastave sa zlatnim vijencem.
Predsjednik Republike Srpske odlikovao Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije „A. V. Aleksandrov“ - Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske odlikovao Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije „A. V. Aleksandrov“Foto: RTRS

Stihovi čuvene srpske pjesme odjekivali su Palatom Republike, nakon što je predsjednik Milorad Dodik ansamblu "Aleksandrov" dodijelio Odren zastave Republike Srpske. Predsjednik Dodik je naveo da ovo odlikovanje dodjeljuje za nemjerljiv doprinos u širenju kulturne i duhovne saradnje srpskog i ruskog naroda i prijateljskih odnosa Srpske i Rusije. 

"Јa sam odlučio da vam dodjelim ovo visoko priznanje Republike Srpske, kao znak poštovanja prema svim vašim bivšim članovima, prema vama, kao i prema onima, koji će u ime vas, u budućnosti, pronositi slavu vašeg ansambla", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Izražavamo ogromnu zahvalnost za takav iskren odnos prema našem kolektivu i uvjeravam vas da će naše stvaralačke aktivnosti i ubuduće doprinositi učvršćivanju prijateljstva između naša dva naroda", istakao je načelnik i umjetnički rukovodilac Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije „A. V. Aleksandrov“

Ansambl "Aleksandrov" jedan je od simbola ruske kulture, sa tradicijom dugom skoro stotinu godina, a njihov hor smatra se jednim od najboljih u istoriji. Ovo je njihova prva turneja nakon prošlogodišnje avionske nesreće, u kojoj su poginula 64 člana ansambla. 

Predsjednik Republike Srpske odlikovao Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije „A. V. Aleksandrov“

Ansambl "Aleksandrov” večeras nastupa u kompletnom sastavu, sa 128 članova, koji čine hor, orkestar i plesači. U njihovom programu zastupljene su narodne, rodoljubive i vojničke pjesme i igre, a izvode i duhovnu muziku i klasike svjetskih kompozitora.