latinica  ћирилица
12/11/2017 |  11:32 | Autor: RTRS

Šetajte deset minuta dnevno

Naučnici nas stalno zbunjuju preporukama koliko je potrebno da vježbamo nedjeljno ne bi li smo ostali zdravi. Prvo su nam saopštili da valja da se znojimo tri puta nedjeljno po sat.
Sport (Foto: Thinkstock) -
Sport (Foto: Thinkstock)

Zatim su nas upozorili da se ne priznaje ništa manje od pet puta sedmično po pola sata, da bi stigli do 10.000 koraka dnevno. A sada kažu da je i 10 minuta šetnje dnevno dovoljno, pa se valja oduprijeti ljenjosti koja nam je, kažu naučnici, urođena.

Dok hodamo, naš nervni sistem pravi proračune kako bi shvatio koja dužina koraka i brzina troše najmanju količinu energije. To ne treba da nas iznenadi, jer ljenjost nam je usađena. Ona ima evolutivnu svrhu - naši preci nisu znali da li će imati hranu za nedjelju ili dvije, pa su donosili racionalnu odluku da ne troše energiju nepotrebno. Tako i mi, biramo da sjedimo kad bismo mogli da stojimo, da gledamo TV umjesto da odemo u šetnju, a i naš nervni sistem je napravljen tako da nam uštedi napor, pa makar i za pet odsto.

Deset minuta šetnje dnevno je, ipak, minimum, upozoravaju naučnici, pa ako hoćemo da potrošimo više kalorija, moramo da uložimo više napora, barem da ubrzamo korak.

Izvor: Novosti