latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:01 | Autor: RTRS

Linta: Beograd će nastaviti da pomaže Srbe u Hrvatskoj

Srbija će nastaviti da pruža pomoć i podršku Srbima u Hrvatskoj, poručio je u Zagrebu Miodrag Linta koji je kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao svečanoj akademiji povodom 120 godina od osnivanja Srpskog privrednog društva "Privrednik".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naveo da Srbija ima volju da bude pokrenuto rješavanje otvorenih pitanja između dvije države, kao i da je zainteresovana za sprovođenje Deklaracije o unapređenju odnosa između Srbije i Hrvatske koju su Vučić i hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović potpisali u Subotici u junu prošle godine.

Iz Saveza Srba iz regiona podsjećaju da se u Deklaraciji govori o zaštiti manjina, rješavanju pitanja nestalih i granice i sprovođenju Bečkog sporazuma o sukcesiji.

Linta je istakao važnost realizacije Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i ljudska prava", u kome se govori da će svim građanima biti vraćena i zaštićena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, a da će svi ugovori sklopljeni za vrijeme rata pod pritiscima i prijetnjama biti proglašeni ništavnim.

On je u sinoćnjem obraćanju na svečanoj akademija prisutnima prenio pozdrave i čestitke Vučića povodom velikog jubileja 120 godina od osnivanja "Privrednika".

Predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić uručio je ugovore o stipendiranju novoj generaciji "Privrednikovih" stipendista, odnosno za 33 srpska učenika i studenta slabijih materijalnih mogućnosti.

Bivši "Privrednikovi" stipendisti danas su ljekari, pravnici, profesori, inženjeri i veoma korisni članovi srpske zajednice u Hrvatskoj.

Svečanoj akademiji, koja je održana u Hrvatskom glazbenom zavodu, prisustvovalo je više od 400 gostiju, među kojima mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, poslanici u hrvatskom parlamentu iz reda srpske zajednice Milorad Pupovac i Boris Milošević, ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer i drugi.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su glumac Bogdan Diklić, pjevačica etno-muzike Biljana Krstić i "Bistrik Orkestar" i pjesnik Enes Kišević.

Srpsko privredno društvo "Privrednik" osnovano je 1897. godine.

Izvor: SRNA