latinica  ћирилица
12/11/2017 |  21:35 ⇒ 13/11/2017 | 13:00 | Autor: RTRS

U Banjaluci koncert ansambla "Aleksandrov" (FOTO)

U Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci održan je koncert Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije "Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov".
Banjaluka - koncert Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije - Foto: SRNA
Banjaluka - koncert Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armijeFoto: SRNA

Јedinstvenom spektaklu prisustvovali su premijerka Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i brojne druge zvanice.

Hor je u Banjaluci nastupio u kompletnom koncertnom sastavu od 128 osoba.

Koncert je organizovao Festival slovenskih kultura, čiji je predstavnik Milenko Bugarčić istakao da je veliko zadovoljstvo biti u Republici Srpskoj.

Banjaluka - koncert Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije

Bugarčić je u ime festivala i kompletnog hora zahvalio za podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je odlikovao hor "Aleksandrov" Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

"Predsjednik Dodik je prepoznao značaj ovog događaja i izuzetno pomogao dolazak `Aleksandrova` u Banjaluku", rekao je Bugarčić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da je veliko zadovoljstvo organizovati ovakav koncert, te je istakao da su nastupi u Beogradu i Novom Sadu prethodnih večeri bili spektakularni.

Nakon nastupa u Banjaluci ovaj ansambl, koji se smatra simbolom i ponosom ruske kulture sa tradicijom dugom čak 87 godina, sutra će se predstaviti publici u Zagrebu.

Ansambl broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umjetnika - soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe i ostale.

Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pjesama koje su narodne, rodoljubive i vojničke, te igre, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svjetskih kompozitora.

Pjevaju na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući kineski, indijski, turski.

Ovo je službeni ansambl i hor vojnih snaga Ruske federacije koji se ponosi nazivom Hor "Crvene armije", a osnovalo ga je Ministarstvo odbrane SSSR-a 1929. godine.

Izvor: SRNA