latinica  ћирилица
13/11/2017 |  08:25 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Dačić: Srbija ne uvodi sankcije prijateljima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ispričao je u intervjuu za list "Izvestija" šta smatra "najsvjetlijim primjerom dvostrukih standarda i licemjerja svjetske politike".
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

- Svjetski centri moći su se zaigrali kada su mislili da je moguće prekrajati granice na Balkanu, jer ovaj region nije dio EU. To je jedan od najsvjetlijih primjera dvostrukih standarda i licemjerja svjetske politike - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Srpski šef diplomatije je dodao da će Beograd ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati svoju nezavisnost.

- Nastavićemo da se borimo za svoju budućnost, sarađujemo sa našim susjedima i pokušamo da riješimo problem - rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji na zahtjev Zapada, Dačić je odgovorio:

- Mi sa Rusijom želimo da održavamo sveobuhvatnu saradnju i prijateljske odnose u političkoj i ekonomskoj oblasti, nauci, kulturi, obrazovanju, kao i u pitanjima odbrane, bezbjednosti i vojne industrije. I nastavićemo to i ubuduće. Stoga će Srbija ostati dosljedna u svojoj politici i neće se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama. Štaviše, nadamo se i želimo što skorije ukidanje sankcija Rusiji.

Srpski ministar je dodao da se Srbija suočava sa posljedicama svoje odluke.

- Srbija želi u EU, ali nikada nećemo ići protiv sopstvenih nacionalnih interesa i nikada neće uvesti sankcije protiv prijatelja - istakao je Dačić.

Izvor: Sputnjik