latinica  ћирилица
13/11/2017 |  10:53 | Autor: RTRS

Na današnji dan rođen Petar Drugi Petrović Njegoš

Petar Drugi Petrović Njegoš, pjesnik, episkop i vladar rođen je na današnji dan 1813. godine u selu Njeguši.
Petar Petrović Njegoš (foto:laban.rs) -
Petar Petrović Njegoš (foto:laban.rs)

Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović. Na krštenju je dobio ime Radivoje pod kojim je u narodu bio poznat i kasnije kao vladika Rade.

Po zavladičenju potpisivao se samo svojim monaškim imenom - vladika Petar Petrović. Međutim, u narodu nije bio poznat kao vladika Petar nego upravo kao vladika Rade.

Rade je djetinjstvo proveo u Njegušima. Vladika Petar Prvi, njegov stric, uzeo ga je k sebi 1825. godine u Cetinjski manastir da ga školuje monah Misail Svetković i vladičin sekretar Јakov Cek. Tu je Rade i napisao svoje prve pjesme.

Sredinom iste godine, Rade je bio poslat u manastir Toplu kod Herceg Novog, gdje mu je starješina manastira Јosip Tropović predavao italijanski, matematiku, crkveno pjevanje, psaltir i druge predmete. Njegoš je često posjećivao službe u obližnjem manastiru Savina, a u manastiru Topla je ostao do kraja 1826. godine kada se vratio na Cetinje.

Njegov stric vladika Petar Prvi za nasljednika je spremao Đorđija Savova, Njegoševog brata od strica, koji se školovao u Rusiji, ali je ovaj više volio vojsku i oficirski poziv. Tradicija je, međutim, bila da vladar Crne Gore bude vladika, pa se i mladi Njegoš spremao za taj poziv.

Vladika Petar Prvi proglasio je Njegoša za svog nasljednika 20. januara 1827. godine. Želio je da i Radu pošalje u Rusiju, ali nije imao novca da plati školovanje, pa ga je sam učio italijanski, ruski, njemački, engleski i francuski jezik.

Takođe mu je omogućio pristup njegovoj bogatoj biblioteci, a poslije mu je za učitelja doveo Simu Milutinovića Sarajliju koji je predavao istoriju, književnost i filozofiju.

Nakon stričeve smrti, 1831. godine, Njegoš se zamonašio veoma mlad i primio upravu nad Crnom Gorom. Petar Prvi je i u testamentu odredio Radu za svog nasljednika. Međutim, to pravo je osporavao guvernadur Vukolaj Radonjić, koji je smatrao da on treba da bude jedini vladar Crne Gore. Radonjić je tajno održavao veze sa Austrijom.

Kada je to otkriveno, crnogorski glavari su osudili Radonjića na smrt, ali je Petar Drugi preinačio kaznu u progonstvo i ukidanje zvanja guvernadurstva u Crnoj Gori.

Godine 1833. otputovao je u Petrograd, gdje je zavladičen.

Njegoš je bio poglavar u Crnoj Gori, u kojoj je bila jaka nacionalna svijest i patrijarhalni moral, ali u kojoj je vladala domaća anarhija, plemenska surevnjivost i krvna osveta.

Kad je došao na vlast, odmah je počeo da uvodi red i modernizuje društvo i državu. Podizao je škole, osnivao sudove, pravio puteve, uzimao postupno svu vlast u svoje ruke i uveo porez. U kulturno zaostaloj sredini to je išlo teško i to je moralo boljeti ovog velikoga rodoljuba, koji je svom dušom bio predan narodu.

Vladika se u proljeće 1850. godine razbolio od tuberkuloze kojoj je uzalud tražio izlječenje u Italiji i od koje je i preminuo 19. oktobra 1851. u 10.00 časova na Cetinju, dvadeset jednu godinu nakon što je postao vladar Crne Gore.

U svojim posljednjim časovima rekao je: "Evo me na ždrijelu vječnoga doma... Kopajte me u Lovćen kod nove crkve".

Sahrana na Lovćenu je odgođena zbog lošeg vremena i strahovanja da bi skadarski Turci mogli da oskrnave lovćensku kapelu, te je privremeno sahranjen na Cetinju, u manastiru, u grob njegovog strica svetog Petra. Tek 26. avgusta 1855. svečano su Njegoševi posmrtni ostaci preneseni na Lovćen.

Sahranjen je u kapeli na Lovćenu, koju su prvo porušili Austrougari, a obnovio je kralj Aleksandar Karađorđević, da bi komunističke vlasti ponovo oskrnavile njegov grob i podigle mauzolej.

Njegoš se smatra i jednim od najvećih srpskih pjesnika. Njegovo najuticajnije pjesničko djelo je "Gorski vijenac", objavljeno 1847. godine, te "Luča Mikrozma" i "Lažni car Šćepan Mali".

Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske, 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja. Na svojoj prvoj ikoni, koja je 19. maja 2013. unesena u Cetinjski manastir, Njegoš je predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u lijevoj svitak sa stihovima iz "Luče mikrokozme".

Izvor: SRNA