latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:01 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Na području Prijedora sve više "zelenih ostrva" (VIDEO)

Na području Prijedora sve je više takozvanih "zelenih ostrva" na kojima građani odlažu otpad namijenjen za reciklažu.
Prijedor, reciklaža - Foto: RTRS
Prijedor, reciklažaFoto: RTRS

Iz prijedorskih "Komunalnih usluga" tvrde da je svijest Prijedorčana o neophodnosti recikliranja otpada na sve višem nivou. Međutim, uprkos sve boljim rezultatima, ovo preduzeće suočeno je sa problemom "divljih sakupljača" sekundarnih sirovina, koji im otežavaju rad.

Prijedorčani su svjesni neophodnosti reciklaže. Iz tog razloga u sve većoj mjeri poštuju pravila razdvajanja otpada po vrsti.

Prijedorske "Komunalne usluge" prethodnih godina sprovodile su edukativne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta o značaju reciklaže. Rezultati su vidljivi-sve više je "zelenih ostrva", na kojima se otpad uglavnom razvrstava u predviđene kontejnere.

"Mi smo ovdje postavili kontejnere za plastiku, plastičnu ambalažu, karton i papir, i imamo na još jednom mjestu kontejner, koji je postavljen kao pilot-projekat, za prikupljanje stakla", istakao je Zoran Bulić, rukovodilac RЈ Deponija i reciklaža u "Komunalnim uslugama" Prijedor.

Probleme stvaraj "divlji sakupljači", koji reciklažni otpad iz kontejnera preprodavaju. To otežava rad preduzeća, jer se od prodaje recikliranog otpada obezbjeđuje plata za osam radnika zaposlenih u ovom sektoru.

"Dolazilo je par puta i do neugodnih situacija. Obavještene su komunalna i civilna policija, međutim, nemamo nekih velikih efekata", zaaključio je Bulić.

Na području Prijedora postavljeno je 25 "zelenih ostrva", na kojima je tokom prošle godine prikupljeno i reciklirano oko 250 tona otpada različitih vrsta.