latinica  ћирилица
13/11/2017 |  13:06 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Željeznice Republike Srpske povećale gubitke

Željeznice Republike Srpske su treći kvartal ove godine završile sa novim finansijskim minusom, od oko 7,7 miliona KM, čime je akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća povećan na 91,6 miliona KM.
Željeznice RS - Foto: RTRS
Željeznice RSFoto: RTRS

U finansijskom izvještaju, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedneo je da je broj radnika u posmatranom periodu bio 3.055. Kroz analizu stanja u Željeznicama, koju je uradila Svjetska banka tokom 2016. godine, utvrđeno je da ovo preduzeće ima 1.000 zaposlenih viška i da bi se optimalna produktivnost postigla smanjenjem broja radika.

Vlada Republke Srpske je u Prednacrtu ekonomskih reformi u 2018. godini podržala projekt restrukturisanja ovog strateškog privrednog društva, u čemu bi podršku trebalo da pruži Svjetska banka. Priznaju da Željeznice već godinama posluju sa gubitkom te da finansijska dubioza, kao i kašnjenje u izmirenju poslovnih obaveza, u velikoj mjeri prijete stečaju tog preduzeća.

“Gubitak i loša finansijska situacija su prouzrokovani visokim poslovnim rashodima, u kojima dominantno učešće uzimaju rashodi za bruto zarade i naknade zaposlenim“, naveli su iz Vlade.

Željeznice imaju oko 21 posto manjinskih akcionara tako da se Srpska, kako tvrde iz Vlade, nije mogla zadužiti za ulaganje u obnovu i modernizaciju željezničke infrastrukture, zbog čega su u kreditna zaduženja morale ići Željeznice, iako nisu sposobne da same redovno servisiraju navedene dugove.

Da bi se riješili problemi i Željeznice dovele u stanje finansijske održivosti i operativne efikasnost potrebno je iz kredita Svjetske banke izmiriti nagomilane obaveze po osnovu neisplaćenih naknada toplog obroka, prijevoza i regresa prema svim zaposlenima. Osim toga, neophodno je izmiriti obaveze prema Poreskoj upravi za poreze i doprinose, izvršiti konverziju potraživanja, koja Republika Srpska ima od Željeznica po osnovu servisiranja ino duga u kapital, čime bi se izvršilo saniranje tih obaveza; te smanjiti broj zaposlenih za 1.000 (500 do kraja 2017. i još 500 do okončanja projekta 2021.).

U Vladi su stava da treba izvršiti i računovodstveno razdvajanje infrastrukture i operacija na dvije odvojene organizacione jedinice, a nakon izvršene konverzije potraživanja u kapital RS bi postala 100 postotni vlasnik Željeznica Željeznica Srpske.

Izvor: Nezavisne novine