latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:58 | Autor: RTRS

Radončić ne ide na sastanak PIK-a zbog Izetbegovića

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić neće prisustvovati sastanku Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ sa liderima vladajuće koalicije na nivou BiH, zakazanom za 8. decembar, jer je lider SDA Bakir Izetbegović, još u decembru prošle godine, a nakon toga i u martu ove godine, tražio od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju, saopšteno je iz SBB-a.

"SBB je redovno informisao javnost i Izetbegovića da SDA treba hitno da sastavi novu parlamentarnu većinu i da uopšte nije problem da SBB napusti jednu ministarsku poziciju u Savjetu ministara, četiri ministarske pozicije u Vladi Federacije, te preostale pozicije u tri kantona, a u ostalih sedam kantona SBB nije u vlasti", saopšteno je iz SBB-a.

Iz ove stranke su poručili da su sve navedene pozicije na raspolaganju koaliciji SDA-HDZ, odnosno Savezu za promjene.

SBB je ponovo pozvao Izetbegovića da "napokon napravi novu parlamentarnu većinu".

Kako su naveli, SBB smatra da nema potrebe da njegov predsjednik prisustvuje sastancima nepostojeće vladajuće koalicije na nivou BiH, te da za sve već nastale posljedice politički odgovornim smatra isključivo Izetbegovića.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je poziv Radončiću, u kojem je navedeno da Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira predlaže da se sastane sa liderima političkih stranaka koje su trenutno u izvršnoj vlasti i čine parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Izvor: SRNA