latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:35 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Rane zarastaju brže ako se posiječete u ovo doba dana

Ako se posiječete ili opečete tokom dana, vaše rane će zacijeliti 60 odsto brže nego ako vam se ista nezgoda dogodi tokom noći, pokazali su rezultati studije objavljeni u srijedu koji ukazuju na značaj biološkog sata u procesu izliječenja.

Novo otkriće moglo bi da se primijeni u operativnim zahvatima i omogući otkrivanje novih načina lečenja koji će ubrzati izlečenje, kažu naučnici Laboratorije za molekularnu biologiju u Kembridžu, koji su rezultate istraživanja objavili u američkom naučnom časopisu "Science Translational Medicine".

Britanski naučnici prvi su ukazali na način na koji unutrašnji biološki sat utiče na zacjeljenje ćelija kože.

Profesor DŽon O'Nil, vodeći naučnik laboratorije u Kembridžu, kaže da bi fenomen "mogao da upućuje na to da je ljudski organizam evoluirao na način da se zarastanje rana ubrzava tokom dana, u periodu u kojem je opasnost od povreda češća".

Unutrašnji biološki sat ili cirkadijalni ritam sastoji se od niza bioloških ritmova koji se zaokružuju u periodu od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje ose. Biološki sat ljudima omogućava da se prilagode različitim dijelovima dana i noći.

Cirkadijalni ritam je endogena pojava, što znači da počinje iznutra i samoodrživ je, kako bi mogao da održava organizam u istom stanju tokom mijenjanja uslova u okruženju, na primjer tokom smjenjivanja svjetlosti i tame. On takođe igra ulogu u održavanju ravnoteže u vezi sa potrebom za snom i hranom, i prilagođavanju krvnog pritiska i tjelesne temperature.

Testiranja koja su u laboratorijskim uslovima sprovedena na ćelijama ljudske kože, fibroblastima i keratinocitima (najbrojnijim ćelijama epidermisa i folikula dlake, odgovornim za sintezu keratina koja se odvija u rožnatom sloju ili u stabljici dlake), pokazala su da su tokom diurnalnog (dnevnog) ciklusa biološkog sata, povrede zacjeljivale skoro dvaput brže.

Rezultati su bili isti i u slučaju opekotina i njihovog zarastanja. Istraživanje sprovedeno na 118 pacijenata s opekotinama pokazalo je da je, ako bi povrede nastale tokom noći, tačnije između 20.00 i 8.00 sati, bilo potrebno 60 odsto više vremena da opekotine zacijele.

Nakon 28 dana, takve rane zacijelile bi u 95 odsto slučajeva, u poređenju sa samo 17 dana ako bi opekotine nastale između 8.00 i 20.00 sati, rekli su naučnici.

Glavni razlog bržeg zarastanja je mnogo brže premještanje ćelije kože prema povređenom mjestu tokom dana. U ćelijama se brže proizvode proteini, koji imaju ključnu ulogu u zacjeljenju povrede.

Treba napomenuti i da se rana "popravlja" vezivnim tkivom. Da bi zarasla, tijelo proizvodi veliku količinu kolagena koji obnavlja rasječeno ili oštećeno tkivo.

Izvor: B92, Јutarnji.hr