latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:52 | Autor: RTRS

Mentalni poremećaji glavni uzrok narušenog kvaliteta života

Mentalno zdravlje predstavlja nacionalni kapital, a mentalni poremećaji su na samom vrhu uzroka nestabilnosti i narušenog kvaliteta života zbog čega je SANU odlučila da svojim naučnim znanjem pomogne u prevenciji tog zdravstvenog problema, poručeno je sa današnjeg foruma o mentalnom zdravlju ''Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja'' - održanog u SANU.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić naveo je da je ideja petog sastanka pod nazivom "Problemi javnog zdravlja u Srbiji" fokusiranje na teme koje potresaju društvo dramatičnije nego, kako je naveo, političke međuigre.

"Ovdje se radi o pitanju života i smrti, kvaliteta života, konačno i mentalnog stanja u jednom društvu. Prije dvije godine započeli smo nešto što smo željeli da postane tradicija iza koje ostaju monografije koje će svjedočiti kako smo u jednom vremenu ocjenjivali svijet oko nas'', rekao je Kostić.

On je dodao da poslije svakog takvog skupa izlaze određene teze koje, kako kaže, pokušavaju da podijele sa vladinim i nevladinim organizacijama s ciljem da se usaglasi njihovo zajedničko djelovanje.

Predsjednik Akademijskog odbora za biomedicinska istraživanja Ljubisav Rakić rekao je da ideja skupa nije da to bude simpozijum ili konferencija o zadatom problemu nego, kako je istakao, da se prilagode osnovna znanja o psihijatriji zahtjevima javnog zdravlja i prijedlozima za bolju organizaciju u zdravstvenoj službi.

''Položaj nauke u vijeku koji je počeo ima za cilj da mijenja metodologiju. Umjesto da izučavamo zašto se nešto dogodilo, treba da se krećemo u pravcu predikcije i izučavanja onog šta bi se moglo dogoditi'', rekao je Rakić.

Sekretar Odjeljenja medicinskih nauka SANU Dragan Micić naglasio je da je današnji skup posvećen mentalnom zdravlju potrebniji društvu više nego ikada s obzirom na vrijeme u kojem živimo.

''Osnovna ideja je bila da ponudimo ekspertsko znanje SANU širem krugu učesnika s jedne strane kroz organizovanje ovakvih foruma, a s druge strane kroz publikovanje monografije. Pokrenuta je edicija u kojoj će biti publikovani svi skupovi i ostaće kao trajno svjedočanstvo'', naveo je Micić.

Osim akademika i stručnjaka iz Srbije, na forumu koji je organizovan u saradnji sa Udruženjem psihijatara Srbije gosti predavači bili su direktor Programa za mentalno zdravlje Regionalne kancelarije SZO Danijel Kišolm iz Kopenhagena i predsjednik Udruženja za poboljšanje programa za mentalno zdravlje iz Ženeve.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije jedna od četiri osobe u toku života oboli od nekog mentalnog poremećaja kao što je depresija, anksioznost, zlopupotreba supstanci, poremećaji ishrane...

Izvor: B92, Tanjug