latinica  ћирилица
13/11/2017 |  17:22 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Ivanić: Izetbegović pokazuje licemjerstvo sarajevske politike

Izjava Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova govori o "licemjerstvu sarajevske politike", rekao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Mladen Ivanić - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Mladen IvanićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Ivanić kaže da je to svjesno stvaranje negativnog ambijenta, da nije slučajno što se ona pojavila manje od mjesec dana prije dolaska delegacije BiH u Beograd i da je to svjesno iritiranje i svjesno pravljenje negativnog ambijenta na najosjetljivijem pitanju za Srbiju.

Na pitanje kakvu poruku šalje Izetbegović kad ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, koja je garant Dejtonskog sporazuma, Ivanić kaže da je to vjerovatno nastavak jedne politike iz Sarajeva da sa Beogradom ne treba imati dobre odnose ili da treba glumiti neku žrtvu.

Ivanić smatra da Izetbegović neće uspjeti u svojoj proivokaciji kao što nije uspio ni sa revizijom tužbe, ni sa 9. januarom.

"To su sve potezi na koje sam ja imao jasne odgovore i pokazao da on apsolutno nema instrumenata i ovdje neće uspjeti. To potpuno garantujem", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, BiH neće priznati nezavisnost Kosova, a u slučaju da ga preglasaju, jer kao član Predsjedništva BiH ima instrumente kojima tu odluku može da ospori.

"Јa imam instrumente kojima to mogu i imam namjeru zaustaviti, tako da BiH neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova. Izetbegović možda želi, ali to se neće desiti, jer prvo takva odluka neće biti na Predsedništvu, a ako bi bila ja mogu pokrenuti mehanizam koji se zove "vitalni nacionalni interes", objasnio je Ivanić.

"To je njegova pusta želja i rekao bih loša namjera prema Srbiji", zaključio je Ivanić.

Izvor: Nezavisne novine