latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:08 | Autor: RTRS

Uhapšen američki državljanin na granici sa S.Korejom

Policija Јužne Koreje uhapsila je američkog državljanina koji je pokušao da pređe preko granice u Sjevernu Koreju, saopšteno je iz južnokorejskog Ministarstva odbrane.
Јužna i Sjevrena Koreja (foto: stratfor.com) -
Јužna i Sjevrena Koreja (foto: stratfor.com)

Amerikanac je priveden nakon što je prešao granicu civilne kontrole izvan demilitarizovane zone između Јužne i Sjeverne Koreje, koja je uspostavljena 1954. godine, kako bi se zaštitile vojne operacije u toj zoni.

Јužnokorejska novinska agencija "Јonhap" prenijela je da je Amerikanca razotkrio mještanin lokalnog sela, koji ga je prijavio oružanim snagama u pograničnom području.

Amerikanac /58/, čije ime nije objavljeno, jer je istraga u toku, navodno je doputovao u Јužnu Koreju prije tri dana, a u Sjevernu Koreju je pokušao da uđe "za potrebe politike".

U odvojenom incidentu u demilitarizovanoj zoni, sjevernokorejski vojnici su ranili jednog saborca koji je pokušao da prebjegne u Јužnu Koreju, u kojoj se trenutno nalazi na liječenju, prenosi AP.

Predsjednik SAD Donald Tramp je prošle sedmice namjeravao da posjeti demilitarizovanu zonu, ali su njegovu posjetu spriječili loši vremenski uslovi, zbog čega je helikopter američkog predsjednika morao da se vrati nazad.

Izvor: Srna