latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:28 | Autor: RTRS

EU pozvala na prekid miješanja u politiku Libana

Francuska, Njemačka i EU su pozvale na prekid spoljašnjeg miješanja u Libanu, nakon što je premijer Sad Hariri neočekivano podnio ostavku i izazvao glasine da se u Saudijskoj Arabiji nalazi protiv svoje volje, prenijeli su belgijski mediji.
Liban (ilustracija RTRS) -
Liban (ilustracija RTRS)


Hariri je prošle sedmice izazvao potrese u Libanu kada je podnio ostavku, a juče je demantovao navode da se u Rijadu nalazi u kućnom pritvoru.

Bivši premijer Libana je rekao da je "slobodan" i da će se uskoro vratiti kući.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da su ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu jednoglasno podržali jedinstvo i stabilnost Libana.

"Očekujemo da se niko ne miješa u ovo nacionalno pitanje i vjerujemo da je najvažnije izbjeći unošenje regionalnih sukoba, rgionalne dinamike i regionalnih tenzija, koje moraju da ostanu izvan zemlje", naglasila je Mogerinijeva.

Mogerinijeva je dodala da miješanje sa strane, koje decenijama traje u sukobima u područjima kao što su Irak i Sirija, predstavlja "i trenutnu i stalnu prijetnju", prenosi AFP.

Francuski ministar spoljlin poslova Žan-Iv le Drijan je izjavio da je Francuska "zabrinuta zbog situacije u Libanu i da želi da se libanska Vlada stabilizuje u što kraćem mogućem roku".

Izvor: Srna