latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:34 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Kina: Izložbom pozorišnih lutaka predstavljen dio kulturne baštine Srpske

Izložbom Muzeja pozorišnih lutaka Dječijeg pozorište Republike Srpske u Gradskoj biblioteci na jezeru Songšang u kineskom gradu Dunguanu, koja će biti otvorena do 19. novembra, milionskoj publici ove zemlje predstavljen je dio kulturne tradicije Republike Srpske.
Izložbom pozorišnih lutaka predstavljen dio kulturne baštine Srpske - Foto: SRNA
Izložbom pozorišnih lutaka predstavljen dio kulturne baštine SrpskeFoto: SRNA

Izložba Muzeja pozorišnih lutaka u okviru programa "Kulturna sezona Kine 2017 - zemlje centralne i istočne Evrope" otvorena je prošle sedmice, uz prisustvo zvaničnika vlade grada Donguana i brojnih ljubitelja umjetnosti.

"Izložbu je svečano otvorila guverner Ceng Li, koja je pogledavši izložbu izrazila želju za daljom obostranom saradnjom", rekla je Srni portparol Dječijeg pozorišta Republike Srpske i prevodilac Sanja Zekanović, koja sa direktorom pozorišta Predragom Bjeloševićem i lutkarom Zoran Bjelošević vodi ovu izložbu u Kini.

Ona je istakla da su cjelokupna organizacija, kao i sveukupan ambijent, odlični, te da su predstavnici i saradnici Gunagdonške kompanije za pozorišni menadžment "Slon" napravili izvrsnu kampanju, kojom je ova izložba najavljena kineskoj publici.

"Već prvi dan na ulicama ovog milionskog grada mogli smo vidjeti bilborde koji najavljuju našu izložbu, a s obzirom na to da je izložba organizovana u njihovom tehnološki najrazvijenijem distriktu, gdje je apsolutno sve digitalizovano i modernizovano, publika je pomno pratila i sve elektronske najave, spotove i obavještenja, te je već prvi dan izložbu vidio veliki broj posjetilaca", rekla je Zekanovićeva.

Ona je navela da su narednih nekoliko dana planirani sastanci sa predstavnicima pojedinih od ukupno 10 pozorišta za djecu u ovom gradu, kao i sa drugim predstavnicima kineske kulture, sa ciljem da se saradnja u oba smjera uspješno nastavi i u budućnosti.

Zekanovićeva je dodala da se nakon otvaranja izložbe Dječije pozorište Srpske kineskoj javnosti predstavilo i na Devetom međunarodnom sajmu animacije, na kojem su pred više stotina kineskih kulturnih radnika govorili i najuspješniji kineski predstavnici i zaštitnici kulture i animacije - od modnih i dizajnera namještaja, posuđa, stripova, igračaka, video-igara, robota, te uređaja koji u svom radu kombinuju umjetnost i praktičnost.

Pokrovitelj putovanja predstavnika Dječijeg pozorišta Srpske u Kinu je Vlada Republike Srpske, dok je kineski partner obezbijedio uslove za boravak i postavku izložbe lutaka u Gradskoj biblioteci Dunguana koja se prostire na oko 50.000 metara kvadratnih.

Nakon izložbe pozorišnih lutaka, Dječije pozorište Srpske će se kineskoj publici ponovo predstaviti i u aprilu sljedeće godine i to predstavama "Odisej - san o povratku" i "Folklorna magija".

Muzej pozorišnih lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske jedini je muzej pozorišnih igrajućih lutaka u jugoistočnoj Evropi.

Muzej, u kojem se čuva 500 igrajućih lutaka, nastajao je decenijama i proizvod je svijesti o potrebi očuvanja duhovnog i materijalnog blaga umjetnika lutkara iz Srpske i iz drugih evropskih zemalja, koji su dali svoj kreativni doprinos izradi lutaka za neku od domaćih lutkarskih predstava.

Izvor: Srna