latinica  ћирилица
13/11/2017 |  21:42 ⇒ 21:55 | Autor: RTRS

Putin i Erdogan razgovarali više od četiri sata

Saradnja Rusije sa Turskom i Iranom daje konkretne rezultate u Siriji i stvara uslove da se otpočne dijalog, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin poslije razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je trajao više od četiri sata.
Putin i Erdogan razgovarali više od četiri sata (Foto: Sputnik/Sergeй Guneev) -
Putin i Erdogan razgovarali više od četiri sata (Foto: Sputnik/Sergeй Guneev)

Rusija će nastaviti da sarađuje sa Turskom kako bi pomogla u rješavanju sirijske krize, istakao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom, prenosi Rojters.

Agencija Tas navodi da je razgovor Putina i Erdogana trajao više od četiri sata.

Prvobitno su se pregovori odvijali u nešto širem formatu, a nakon toga su se predsjednici izdvojili i nastavili razgovor.

Putin je naveo da je nivo nasilja u Siriji smanjen i da su se stekli uslovi za sprovođenje međusirijskog dijaloga.

"Informisao sam Erdogana o nedavnim pregovorima u Iranu, kao i o zajedničkoj izjavi Rusije i SAD o Siriji", istakao je Putin i dodao da je neophodno nastaviti sa naporima kako bi došlo do dugoročne stabilizacije situacije u Siriji.

Osvrnuo se i na projekte koje Rusija realizuje u Turskoj istakavši da ruska korporacija za nuklearnu energiju "Rosatom" uskoro započinje realizaciju projekta izgradnje nuklearne elektrane Akuja, navodi Sputnjik.

Na početku susreta Putin je izjavio da su odnosi Turske i Rusije praktično u potpunosti obnovljeni.

Dodao je da je nakon pada trgovinske razmjene u 2016. godini ona sada obnovljena i veća je u odnosu na tu godinu praktično tri puta.

Izvor: Tanjug