latinica  ћирилица
14/11/2017 |  09:05 ⇒ 10:39 | Autor: RTRS

Montgomeri: Izjava Izetbegovića vodi većoj nestabilnosti u regionu

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo je opasna provokacija, kaže Vilijam Montgomeri.
Vilijam Montgomeri - Foto: Screenshot/YouTube
Vilijam MontgomeriFoto: Screenshot/YouTube

Bivši ambasador SAD u Beogradu dodaje da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu.

- Postoji istorija nestabilnosti, a to obuhvata BiH, Kosovo i Makedoniju, a Srbija je već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu i to je veoma važno, ali ne može Srbija sama da načini ovaj reigon stabilnim kada se dugoročno gleda. Potrebna je pomoć susjeda u regionu i međunarodne zajednice, a ne vidim volju, želju i energiju međunarodne zajednice da preduzme korake da ove pomenute zemlje učini stabilnijim, rekao je Montgomeri gostujući na RTS-u.

Montgomeri ističe da je izjava Izetbegovića još jedna primjer nečeg što je provokativno i opasno, s obzirom da svi znamo da u BiH svaka veća odluka mora da bude odobrena od tri naroda.

"Njegova izjava je svakako jednostrana i takve izjave vode samo većoj nestabilnosti u regionu. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su, po njihovom mišljenju, bile provokativne, naveo je Montgomeri.

Izvor: RTS