latinica  ћирилица
14/11/2017 |  10:17 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Košarac: Samo SDS-u ne smeta Izetbegovićevo zveckanje oružjem

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da samo koalicioni partneri i politički sljedbenici Bakira Izetbegovića iz SDS nisu juče reagovali na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH o tome da "BiH treba da prizna i da će priznati" samoproglašenu nezavisnost Kosova.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Cijeli region zapadnog Balkana uznemiren je Izetbegovićevim najavama jednostranih rješenja, suprotnih Dejtonskom sporazumu, kao i njegovim zveckanjem oružjem. Reagovale su najvažnije institucije Republike Srpske i Srbije, kao i srpski član Predsjedništva BiH. Svi su reagovali, osim Bakirovih koalicionih partnera i političkih sljedbenika iz SDS-a, koji su jučerašnji dan iskoristili za novi napad na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", rekao je Košarac Srni.

On je ocijenio da "poslušnička i poltronska politika, koju SDS pune tri godine demonstrira u zajedničkim institucijama vlasti u Sarajevu, ohrabruje Bakira Izetbegovića u njegovoj suludoj namjeri da poništi Dejtonski mirovni sporazum i od BiH napravi islamsku državu po mjeri njegovog oca Alije".

"Ohrabren činjenicom da ima Srba koji su svakog trenutka spremni da mu potrče u zagrljaj, Bakir je pokušao da poništi 9. januar, Dan Republike Srpske, da zatraži reviziju presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i mnogo drugih stvari koje su u protekle tri godine nanosile političku i svaku drugu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu", upozorio je Košarac.

Naglašavajući kako je "SDS jedina politička partija u BiH i cijelom regionu koja nema nikakvih problema sa Bakirom Izetbegovićem", Košarac je rukovodstvo SDS-a pozvao na, kako je rekao, razum i okupljanje oko institucija Republike Srpske.

"Nadam se da će imati dovoljno razuma da ne prihvate poziv visokog predstavnika Valentina Incka, koji je odlučio da 8. decembra u Sarajevu okupi čelnike stranaka propale koalicije u zajedničkim institucijama. Ako ponovo s Bakirom i Inckom sjednu da prave dogovor protiv Republike Srpske, onda SDS-u više nema pomoći", zaključio je Košarac.

Izvor: SRNA