latinica  ћирилица
14/11/2017 |  12:16 | Autor: RTRS

Četvorici optuženih uslovne kazne za paljenje američke Ambasade u Beogradu

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci četvoricu optuženih za paljenje američke Ambasade u Beogradu 2008. godine, dok je trojicu oslobodio optužbi.
Paljenje ambasade SAD tokom mitinga 2008. godine - Foto: RTS
Paljenje ambasade SAD tokom mitinga 2008. godineFoto: RTS

Iz Višeg suda saopšteno je da kazne neće biti izvršene ako osuđeni ne počine novo krivično djelo u roku od dvije godine.

Za teško djelo protiv opšte bezbjednosti na po šest mjeseci zatvora sa rokom provjere od dvije godine uslovno su osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora sa istim rokom provjere.

Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija" 2008. godine, učesnici mitinga su organizovano došli do američke Ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima, te tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića koji je izgorio u požaru u ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbjeđenju tokom i poslije mitinga, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenika koje tereti za krivična djela teško djelo protiv opšte bezbjednosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je proslijeđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.

Izvor: SRNA