latinica  ћирилица
14/11/2017 |  14:11 | Autor: RTRS

Organizacija starješina VRS: Izetbegović priziva avete rata

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske oštro je osudilo izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, navodeći da Izetbegović otvoreno prijeti Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske - Foto: SRNA
Organizacija starješina Vojske Republike SrpskeFoto: SRNA

"Takvim izjavama najgrublje se destabilizuje političko-bezbjednosna situacija i prizivaju aveti rata kao što je to učinio njegov otac Alija Izbetbegović pozivajući islamski svijet da im se pridruži u borbi za džihad 1992. godine", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Iz Organizacije podsjećaju da je "Alija Izetbegović najavio žrtvovanje mira što je uvelo BiH u žestoke međunacionalne sukobe, a da to sada najavljuje njegov sin".

"Međutim, situacija se promijenila, mudžahedinima je ulazak u BiH ograničen. Sa druge strane, teško je očekivati da će međunarodna zajednica i NATO sada dati borbenu podršku samo jednoj strani, kao što su to činili devedesetih godina 20. vijeka bošnjačkoj strani", navedeno je u saopštenju.

Starješine Vojske Republike Srpske pozivaju visokog predstavnika i zapadnoevropske diplomate da osude govor mržnje i ratne izjave člana Predsjedništva BiH i sankcionišu ga zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i najave unilateralnih poteza bošnjačke strane u donošenju jednostranih odluka kojima se derogiraju zvanične institucije BiH.

Organizacija traži od nadležnih institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH i svih političkih subjekata, odgovoran odnos u zaštiti rezultata odbrambeno-otadžbinskog rata, pozicije srpskog naroda i očuvanje Republike Srpske.