latinica  ћирилица
14/11/2017 |  15:36 | Autor: RTRS

Bil Gejts daje 100 miliona dolara za borbu protiv Alchajmera

Američki milijarder Bil Gejts objavio je danas da je investirao 100 miliona dolara ličnog bogatstva za podršku istraživanjima za pronalazak novih načina liječenja Alchajmerove bolesti.

"Treba da podržimo naučnike koji imaju različite ideje. Potrebno nam je mnogo ideja koje će nam dati bolje šanse da liječimo Alchajmer", napisao je osnivač Majkrosofta na svom blogu.

On je rekao da je u prvoj fazi investirao 50 miliona dolara u Fond za otkrića o demenciji, javno-privatno partnerstvo koje podržava mlade firme koje proučavaju nove mogućnosti liječenja te bolesti, a toliki iznos daće i start-ap firmama koje se bavi istraživanjem novih lijekova za Alchajmera.

Gejts je rekao da su naučne inovacije pretvorile stara oboljenja sa fatalnim ishodom kao što je HIV u hronične bolesti koje se mogu kontrolisati lijekovima i da je uvjeren da isto može da se uradi i sa Alchajmerovom bolešću.

Prema njegovoj ocjeni, troškovi za liječenje te bolesti predstavljaju jedno od najtežih opterećenja za zdravstvene sisteme razvijenih zemalja, i ukoliko ne bude napretka u liječenju te bolesti, ti troškovi će nastaviti da opterećuju budžete u godinama i decenijama koje dolaze.

"To je užasna bolest koja uništava one koji je imaju i njihove bližnje", rekao je Gejts, koji je naveo da su muškarci u njegovoj porodici bolovali od demencije.

Gejts je rekao da ovu investiciju pravi samostalno, ne preko Fondacije Gejts. Fondacija Bil i Melinda Gejts finansira brojne projekte širom svijeta, od istraživanja infektivnih bolesti kao što je sida, malarija ili polio do borbe protiv siromaštva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 36 miliona ljudi na svijetu pogođeno je demencijom, od kojih većina imaju Alchajmer. Taj broj će se udvostručiti do 2030. i utrostručiti do 2050. na 115,4 miliona ukoliko se narednih godina ne nađe nikakav efikasan tretman.

Izvor: B92, Beta